Apetit
Кухня: Средиземноморска
Шакшука е традиционно ястие от Северна Африка и Близкия Изток, състоящо се от яйца, сготвени в ароматен и пикантен доматен сос.
Вегетарянска
Здравословна
Ниво на трудност
ЛЕСНО
Време
30 мин
Цена
ЕВТИНО
Ястие Шакшука с печени яйца в доматен сос, посипано със ситно нарязан магданоз и черен пипер, сервирано в светлокафява керамична купа на мраморна повърхност. До купата има разхвърляни зърна черен пипер, клонка магданоз и бяла платнена кърпа.
Стъпки
01
Загрейте зехтин
Загрейте зехтин в голям тиган на средна температура. Добавете нарязаните чушка и лук и гответе за 5 минути или докато лукът стане прозрачен.
02
Добавете чесъна и подправките
Добавете чесъна и подправките и гответе още минута.
03
Изсипете
Изсипете консервата с домати заедно със сока в тигана и разделете доматите с голяма лъжица. Овкусете със сол и черен пипер и след което оставете соса да заври леко.
04
Гответе
С голяма лъжица направете малки кладенчета в соса и счупете яйцата в тях. Гответе яйцата 5 до 8 минути или докато са готови по ваш вкус.
05
Гарнирайте
Гарнирайте с нарязан кориандър и магданоз преди сервиране.
  • Продукти

Често задавани въпроси

Можете да експериментирате, като добавите малко наденички или кус-кус, за да направите шакшуката по-хранителна.

Фета и козе сирене са популярни добавки към шакшука.

Можете да добавите кориандър на прах, риган или дори куркума, за да експериментирате с различни аромати и вкусове.

Ако искате веган вариант на шакшука, можете да замените яйцата с тофу или нахут, за да получите сходна текстура.

Повече за тази рецепта

Шакшука е вкусно ястие, обичано в Израел, както и в други региони на Близкия изток и Северна Африка. Съчетанието на зрели домати, лук, чесън и подправки, в което нежно се изпичат яйца, го прави неустоимо.

Ястие Шакшука с печени яйца в доматен сос, посипано със ситно нарязан магданоз и черен пипер, сервирано в светлокафява керамична купа на мраморна повърхност. До купата има разхвърляни зърна черен пипер, клонка магданоз и бяла платнена кърпа.

Съвети

  • Използвайте консерва с цели обелени домати, за да спестите време и усилия при приготвянето.
  • За да сготвите по-бързо яйцата, покрийте тигана с капак.
  • Не се страхувайте да експериментирате и добавите сирене или козе сирене за допълнителен вкус.
  • За да избегнете метален вкус, не гответе в чугунен тиган, а изберете такъв от неръждаема стомана.

Вариации

  • Зелена шакшука с брюкселско зеле и спанак за алтернативна версия.
  • Оранжева шакшука с тиква за разнообразие от вкусове.
  • Добавете кайма или чоризо, за да придадете на ястието наситен месен вкус.
  • Опитайте с различни видове чушки, като зелени или жълти, за разнообразие в цветовете и вкусовете.

Интересни факти за съставките

  • Доматите са основният източник на ликопен, антиоксидант, свързван с редица ползи за здравето, включително намаляване на риска от сърдечни заболявания.
  • Яйцата са отличен източник на висококачествен протеин и съдържат всички есенциални аминокиселини нужни за организма.
  • Кимът (кумин) е популярен в традиционната медицина на Близкия Изток заради своите антимикробни свойства.
  • Червените чушки са изключителен източник на витамин С, докато подправките като червен пипер добавят не само вкус, но и здравословни антиоксиданти.

Поднесете го с прясно изпечен хляб или пита и се насладете на вкусове, които разказват история от различни култури и традиции.

шакшука
рецепта за шакшука
здравословно ястие
Изпробва ли тази рецепта?
Много ще ни помогнеш ако споменеш @apetit.bg в Instagram!
Ревюта
B
Напиши Ревю
Хранителна Стойност
6 Порции
Една порция 200г
Ст-ти за една порция
Калории
150
Мазнини 10г
Въглехидрати 10г
Фибри 2г
Захари 6г
Протеин 2г