Apetit
A person in a spa-like setting, wearing sunglasses, a facial mask, and a towel wrapped around their head. They are sipping a green smoothie through a straw and wearing a white robe. The background shows a ceiling with exposed beams and a large fan.
Малина Георгиева

Средиземноморска Печена Фета

(0)
25
Кухня: Средиземноморска
Лесно средиземноморско предястие с фета, маслини и сушени домати.
Вегетарянска
Ниво на трудност
ЛЕСНО
Време
35 мин
Цена
ЕВТИНО
Голямо парче печено сирене фета в бяла керамична тава, заобиколено от зелени и черни маслини, сушени домати и подправено с чесън, билки и зехтин. Ястието е поднесено върху бяла мраморна повърхност, украсена със свежи стръкове мащерка.
Стъпки
01
Загрейте фурната
Загрейте фурната на 175°C.
02
Поставете
Поставете фета сиренето в малка тава за печене.
03
Смесете съставките
В средна купа смесете маслините, сушените домати, зехтина, чесъна, ригана, мащерката, босилека, люспите червен пипер, сол и пипер.
04
Излейте
Излейте топинга върху фетата, като се уверите, че е напълно покрита.
05
Печете
Печете за 20 до 25 минути, докато фетата не омекне.
06
Златист цвят
Ако искате, използвайте опцията "грил" за 1 до 2 минути, за да получите златист цвят.
07
Сервирайте
Гарнирайте с пресен магданоз и сервирайте с хлебчета или нарязани краставици.
  • Продукти

Често задавани въпроси

Ако нямате сирене фета, можете да използвате козе сирене или бяло саламурено сирене като заместител, за да придадете подобна текстура и аромат.

Можете да добавите печени чушки, каперси или различни видове ядки за допълнителен вкус и текстура към печената фета.

Да, можете да приготвите тази рецепта на скара, като използвате алуминиево фолио, за да покриете фетата и съставките, което ще запази аромата и текстурата при печене на открито.

Повече за тази рецепта

Тази средиземноморска печена фета е официално най-обичаното ми предястие за вечерни партита. Освен, че се приготвя лесно, всяка хапка е перфектна комбинация от топло и меко сирене с ароматен топинг от маслини и сушени домати. Оригинално рецептата се прави с Гръцка фета, но е също толкова добра и с нашето твърдо българско сирене.

Голямо парче печено сирене фета в бяла керамична тава, заобиколено от зелени и черни маслини, сушени домати и подправено с чесън, билки и зехтин. Ястието е поднесено върху бяла мраморна повърхност, украсена със свежи стръкове мащерка.

Съвети

  • Изберете качествено сирене, за предпочитане такова, което е в саламура, за да остане меко и влажно по-дълго време.
  • Подгответе сместа с маслини и сушени домати предварително и я съхранявайте в хладилник. Това ще ви спести време, когато решите да приготвите ястието.

Вариации

  • За по-различен вкус добавете каперси в сместа с маслини и сушени домати.
  • Ако желаете по-пикантен вкус, добавете повече пипер на люспи или добавете нарязана люта чушка.
  • Заменете зелените маслини с маслини каламата за по-богат и дълбок вкус.

Интересни факти за съставките

  • Сиренето фета е традиционен гръцки продукт, който се прави от овче или козе мляко и има характерен солен вкус.
  • Зелените маслини са известни със своята мека текстура и по-сладък вкус в сравнение с други видове маслини.
  • Сушените домати са отличен източник на ликопен, антиоксидант, който е полезен за здравето на сърцето.

Тази рецепта за средиземноморска печена Фета е много лесна и страшно вкусна. Съчетайте я с нещо хрупкаво, за да направите вечерта си още по-вкусна.

печена фета
средиземноморска фета
лесни предястия
Изпробва ли тази рецепта?
Много ще ни помогнеш ако споменеш @apetit.bg в Instagram!
Ревюта
B
Напиши Ревю
Хранителна Стойност
6 Порции
Една порция 100г
Ст-ти за една порция
Калории
280
Мазнини 22г
Въглехидрати 6г
Фибри 2г
Захари 4г
Протеин 12г