Apetit
A person in a spa-like setting, wearing sunglasses, a facial mask, and a towel wrapped around their head. They are sipping a green smoothie through a straw and wearing a white robe. The background shows a ceiling with exposed beams and a large fan.
Малина Георгиева

Тарт от бутер тесто с домати

Кухня: Интернационална
Лесна рецепта, идеална за леки обеди и предястия.
Вегетарянска
Ниво на трудност
ЛЕСНО
Време
55 мин
Цена
ЕВТИНО
Печена тарта със слоесто тесто, нарязани на квадрати и покрити с нарязани на кръгчета чери домати и оранжеви резени моркови. Тартата е покрита още с растопено сирене и гарнирана със зеленчуци. Този кулинарен шедьовър се намира върху хартия за печене на светъл дървен поднос.
Стъпки
01
Подгответе съставките
Подгответе съставките и загрейте фурната на 200°C.
02
Комбинирайте
В средна купа комбинирайте крема сирене, 4 с.л. пармезан, чесън, босилек, магданоз, лимонова кора и сол. Разбъркайте добре.
03
Нарежете доматите
Нарежете доматите на филийки около 1 см и ги поставете върху кухненска хартия. Леко ги поръсете със сол. Поставете още един слой кухненска хартия отгоре и ги оставете да престоят на стайна температура, докато приготвяте тестото.
04
Разточете
Поставете бутер тестото върху хартия за печене, поръсете с брашно и поставете още един лист хартия за печена отгоре. Разточете на правоъгълник около 28x33 см.
05
Подгответе тестото
Оставете бутер тестото върху долния лист хартия за печене и го прехвърлете върху тавата, в която ще го печете. В края на тестото оставете рамка от 2 см, а останалата част набоцкайте с вилица.
06
Охладете
Прегънете ръба от около 2 см навътре, за да оформите ръба на тестото, след което леко го натиснете с вилица, за да стане равен от всички страни. Поставете тестото в хладилника за около 10 минути, за да се охлади.
07
Запечете
Запечете тестото за 10 минути, след това го оставете да изстине.
08
Нанесете
Нанесете крема сирене върху запеченото тесто.
09
Наредете
Наредете доматите върху слоя крема сирене, поръсете с останалият пармезан и черен пипер.
10
Разбийте яйцето
Разбийте яйцето с 2 ч.л. студена вода и го нанесете върху краищата на тарта.
11
Изпечете
Изпечете тарта за 10-15 минути при 175°C, докато краищата станат златисти.
12
Гарнирайте
Гарнирайте с пресен босилек, балсамов редукция и морска сол по желание.
  • Продукти

Често задавани въпроси

Може да експериментирате със всякакво жълто сирене по ваше предпочитание.

Можете да използвате безглутеново бутер тесто, което може да се намери в някои специализирани магазини.

Да, можете да добавите тънко нарязани патладжани или тиквички, които също допълнително ще добавят цвят и вкус.

Повече за тази рецепта

Тарт от бутер тесто с домати е невероятно ястие с богат вкус, благодарение на крема сиренето с билки и пармезана. За тази се рецепта използва пухкаво бутер тесто и пресни домати.

Печена тарта със слоесто тесто, нарязани на квадрати и покрити с нарязани на кръгчета чери домати и оранжеви резени моркови. Тартата е покрита още с растопено сирене и гарнирана със зеленчуци. Този кулинарен шедьовър се намира върху хартия за печене на светъл дървен поднос.

Съвети

  • За да гарантирате хрупкава основа на тестото, запечете предварително бутер тестото и посолете доматите, за да премахнете излишните сокове.
  • Ако сместа с крема сирене е твърде гъста за мазане, добавете една-две лъжици сметана или мляко.
  • Спазвайте инструкциите на пакета за размразяване на бутер тестото: някои марки изискват 20 до 30 минути на стайна температура, докато други изискват 2 до 3 часа в хладилника.

Вариации

  • Ако нямате достатъчно време, за да приготвите сместа с крема сирене, можете да я замените с пакетче (180-200 г) крема сирене за мазане с билки и чесън или с билково козе сирене.
  • Вместо червени домати добавете жълти домати или използвайте комбинация от цветни домати.
  • Ако доматите са много големи, добавете няколко нарязани чери домати или малки домати, за да запълните празнотите.
  • Заменете прясно нарязаният босилек с прясно нарязани листа риган или използвайте комбинация от двете билки.
  • Поръсете с щипка люспи от червен пипер, ако обичате пикантно.

Интересни факти за съставките

  • Домати: Те са източник на витамин C, витамин K и фолиева киселина, и съдържат антиоксидантът ликопен, който е известен със своите ползи за здравето.
  • Бутер тесто: Произходът му е френски и се характеризира с множество слоеве, получени чрез многократно разточване и сгъване, което му придава характерната хрупкавост и лекота.
  • Пармезан (Parmigiano Reggiano) е твърдо сирене от Италия с богат, пикантен и леко солен вкус. Използва се за добавяне на дълбочина и аромат към различни ястия, като паста, салати и супи.
  • Босилек: Свежите листа от босилек са източник на витамин K и имат силен аромат, който често подсилва вкуса на ястията, в които се използва.

Съхранявайте останалия тарт в хладилник до 3 дни, като поставите фолио между резените.

тарт
домати
бутер тесто
крема сирене
рецепта
Изпробва ли тази рецепта?
Много ще ни помогнеш ако споменеш @apetit.bg в Instagram!
Ревюта
B
Напиши Ревю
Хранителна Стойност
6 Порции
Една порция 120г
Ст-ти за една порция
Калории
320
Мазнини 20г
Въглехидрати 32г
Фибри 3г
Захари 5г
Протеин 6г