Apetit
A person in a spa-like setting, wearing sunglasses, a facial mask, and a towel wrapped around their head. They are sipping a green smoothie through a straw and wearing a white robe. The background shows a ceiling with exposed beams and a large fan.
Малина Георгиева

Зеленчукови топчета

Кухня: Италиянска
Вкусни и хрупкави зеленчукови топчета, вдъхновени от италианската кухня, които са идеални като предястие или основно ястие.
Вегетарянска
Ниво на трудност
ЛЕСНО
Време
90 мин
Цена
ЕВТИНО
Картофени топки, запържени до златисто, с подправки и пълнеж от ситно нарязани зеленчуци като моркови и грах, сервирани в бяла керамична купа.
Стъпки
01
Подгответе картофите
Поставете тенджера със студена подсолена вода на котлона и добавете измитите картофи. Гответе ги за 30-40 минути, след което ги обелете и намачкайте докато все още са топли.
02
Нарежете
Нарежете лука, отрежете долната и горната част на морковите и ги нарежете на 3-4 парчета и след това на кубчета с размер около 6 мм. Направете същото и с тиквичките.
03
Смачкайте
Смачкайте чесъна с върха на ножа и нарежете на ситно магданоза.
04
Поставете
Поставете голям тиган на котлона, добавете зехтин и смачканата скилидка чесън. Когато маслото се ароматизира с чесъна, добавете нарязания лук.
05
Прибавете
Прибавете към готвещите се чесън и лук морковите и граха. Накрая добавете тиквичките и сол и пипер на вкус.
06
Гответе
Оставете го да се готви около 10 минути, като се уверите, че зеленчуците остават леко хрупкави.
07
Добавете
Вземете купата с картофеното пюре и добавете настъргания пармезан и леко разбито яйце.
08
Овкусете
Овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче, след това добавете изстиналите зеленчуци.
09
Добавете
Добавете нарязания магданоз. Смесете добре със лъжица, за да получите правилната консистенция на сместа, за да можете да оформите топчетата.
10
Оформете
Навлажнете ръцете си и оформете зеленчуковите топчета, използвайки около 50 г от сместа за всяко. Подредете на тава с хартия за печене и продължете с панировката.
11
Подгответе панировката
Разбийте яйцата в една купа и изсипете галетата в друга. Потопете всяко зеленчуково топче в яйце, след което в галета.
12
Пържете
Пържете топчетата в предварително загрято слънчогледово олио. Когато станат златисти, отцедете ги върху хартия за печене и ги осолете на вкус.
  • Продукти

Често задавани въпроси

Да, можете да използвате други твърди сирена като Грана Падано или Пекорино, които също ще придадат аромат на топчетата.

Можете да приготвите зеленчуковите топчета в еър фрайър (air fryer), предварително загрят на 180-200 °C за около 15 мин. Еър фрайъра предлага по-здравословен начин за приготвяне на хрупкави ястия, като използва по-малко мазнина.

Можете да използвате сезонни зеленчуци като броколи, чушки или спанак. Експериментирайте с различни съставки в зависимост от това, което имате на разположение.

Топчетата могат да се замразят преди да бъдат пържени. Поставете ги на тавичка с хартия за печене, и след като се замразят, ги прехвърлете в затворен контейнер или торбичка. Можете да ги пържите директно извадени от фризера.

Повече за тази рецепта

Зеленчуковите топчета са вкусно ястие от италианската традиция на готвене "cucina povera" или "бедна кухня", известна с използването на достъпни и сезонни съставки. Те са отличен избор и за предястие, хрупкави златисти хапки с ароматен и цветен пълнеж от сезонни зеленчуци, комбинирани със сирене, яйца и галета.

Картофени топки, запържени до златисто, с подправки и пълнеж от ситно нарязани зеленчуци като моркови и грах, сервирани в бяла керамична купа.

Съвети

  • За по-равномернa и хрупкавa коричка на зеленчуковите топчета, използвайте двойно паниране: след като ги потопите в яйце и галета, повторете процеса отново.
  • За по-здравословен вариант, можете да изпечете топчетата в фритюрник с горещ въздух (еър фрайър).
  • Ако предпочитате, заменете граха със същото количество боб, като няма нужда да го варите предварително.

Вариации

  • Добавете различни сезонни зеленчуци вместо морков, картоф и тиквичка, като например гъби, ако правите ястието през есента.
  • Използвайте различни видове сирена за различен вкус, например моцарела вместо пармезан.
  • Добавете малко настърган лук или зеле за разнообразие в текстурата и вкуса.

Интересни факти за съставките

  • Картофите са богати на витамин C и B6, което ги правят полезни имунната система.
  • Тиквичките съдържат много малко калории и са добър източник на витамин C и манган.
  • Морковите са най-добрият източник на бета-каротин, който се преобразува от организма във витамин А и е важен за здравето на очите.

Вашите зеленчукови топчета са готови и са идеални за сервиране, докато са още топли и ароматни!

зеленчукови топки
кухня cucina povera
италианска кухня
предястие
Изпробва ли тази рецепта?
Много ще ни помогнеш ако споменеш @apetit.bg в Instagram!
Ревюта
B
Напиши Ревю
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 150г
Ст-ти за една порция
Калории
300
Мазнини 12г
Въглехидрати 36г
Фибри 5г
Захари 6г
Протеин 9г
Рецепта за златисти зеленчукови топчета