Аперитивът е напитка, която се сервира на масата преди хранене, за да стимулира апетита. Терминът "аперитив" произлиза от латинския глагол aperīre - "да отворя".
Аперитив
Какво е аперитив
Необходими инструменти
За да сервирате аперитив на масата, можете да използвате чаши, купе за шампанско, коктейлни чаши и стъклени чаши. Изборът на съдове зависи от вида на напитката. Горчивите ликьори могат да се сервират в шотове. Може да е необходим и шейкър за смесване на коктейли.
Подходящи напитки
Вермутите, горчивите ликьори и коктейлите могат да служат като аперитиви. Алкохолните аперитиви често имат леко горчив вкус и съдържат билки и подправки.
Как да го сервираме правилно
Сервирайте аперитива в съд, който подхожда на напитката. По желание можете да комбинирате алкохолни и безалкохолни опции. Например, ликьор в шот и вода в чаша с лед. Леки добавки също могат да се сервират с аперитива: маслини, бадеми, сирене, плодови канапета.
Особености
Аперитивите са придобили голяма популярност в наши дни. Сред известните марки, чиито напитки служат като аперитиви, могат да се откроят Aperol, Martini, Picon, Campari и Cinzano.