Бенто е порция храна, сервирана в малки отделения на дървена кутия или специален контейнер. Терминът произлиза от японското '弁当' - 'бенто'. Културата на бенто е широко разпространена в съвременна Япония и други азиатски страни.
Бенто
Какво е Бенто
Какво ви е необходимо за приготвяне на бенто
Рецептата за бенто включва обилно ястие с ориз, зеленчуци и протеин (риба, месо), което може да се вземе за изпът. За да приготвите и сервирате бенто правилно, трябва да подготвите кутия или контейнер за храна с отделения и капак. Освен това, ястието традиционно се допълва с подправки, мариновани водорасли или билки.
Какви продукти са подходящи за бенто
Основната съставка за бенто е оризът. Към него могат да се добавят различни зеленчуци, риба и месо според вашия вкус: пуйка, сьомга, морски дарове, яйца, бобови растения, тофу. Изборът на съставки за бенто е кулинарно изкуство. По-добре е да избирате специфични видове продукти въз основа на вашата обичайна диета и предпочитания.
Как да опаковате бенто
Следвайте основното правило за пропорции: 4 части - ориз; 3 части - риба или месо; 2 части - зеленчуци; 1 част - подправки и сос. Подгответе съставките и ги поставете внимателно в отделенията на кутията или контейнера. Предварително приготвените продукти трябва да бъдат охладени - това ще предотврати кондензацията и ще запази оригиналния вид на ястието. Покрийте с капак и го вземете със себе си.







