Apetit

Фламбе

4 мин

Какво е Фламбе

Фламбе означава да обгорите или запалите с пламък. За да приготвите ястие по този начин, то се залива с коняк, бренди, ром или друг силен алкохол и се запалва в момента на сервиране.

Необходими инструменти

За фламбиране са необходими дълги кибритени клечки, чугунен или неръждаем тиган и силен алкохол като водка, уиски, ликьор, ром, коняк или калвадос.

Подходящи храни за фламбиране

Подходящи храни за фламбиране включват пържоли и медальони от месо, патешки и пилешки гърди, печена морска храна и риба, сирене, гъби, круши, банани, ананаси, череши, сливи, ябълки, палачинки, пайове, сладолед и дори напитки.

Как да го направите правилно

Освободете два котлона на газовата печка: един за тигана с ястието, в което ще налеете алкохола, и друг за водна баня, за да го загреете. Загрейте напитката в тенджера на водна баня при ниска температура и едва тогава я налейте в ястието. Температурата на налятата течност трябва да бъде около 50-60 °C. След загряване, налейте напитката върху ястието и я запалете с дълга кибритена клечка, или запалете напитката и я налейте върху ястието. Не използвайте запалка.

Особености

Важно е да измерите количеството алкохол - една до две супени лъжици ще бъдат достатъчни за една порция от ястието. Не наливайте алкохол директно от бутилката, тъй като може да експлодира в ръцете ви. Не разбърквайте ястието по време на готвене: разклащайте съдържанието на тигана напред-назад. Важно е алкохолът да изгори напълно, за да не доминира вкусът на ястието от нотките на напитката.

фламбе
готвене с пламък
алкохолни напитки
френска кухня