Мазнината за пържене е мазнина, използвана за готвене на храна чрез пържене в голямо количество олио.
Мазнина за пържене
Какво е мазнина за пържене
Необходими инструменти
Мазнината за пържене се излива в дълбок съд с дебели стени: тиган, тенджера или касерола. За пържене във фритюрник се използва специална решетка, в която продуктът се потапя в мазнината.
Подходящи продукти
Почти всички продукти могат да се приготвят във фритюрник: месо, риба, зеленчуци и плодове.
Как да го направим правилно
Количеството продукти и мазнина трябва да бъде в съотношение 1:10. Температурата на фритюрника не трябва да надвишава 190°C, в противен случай мазнината ще прегрее, ще започне да се разлага и ще придобие неприятен вкус. Мазнината за пържене може да се използва няколко пъти, но не повече от три. Преди всяка употреба мазнината трябва да се филтрира. Мазнината във фритюрника се сменя, когато започне да кипи по време на пържене, потъмнее или придобие гранясал вкус.
Особености
Рафинирано растително масло, животинска мазнина или мазнина от домашни птици се използват като мазнина за пържене. Пречистеното масло се използва много рядко - не трябва да се нагрява твърде много, а недостатъчно нагрят фритюрник прави готовото ястие твърде мазно. Масло или маргарин не се използват за пържене, защото тяхната температура на горене е по-ниска от температурата, при която се образува коричка. Такава мазнина би изгоряла по време на пържене.