Панирането е процес на покриване на продукт с галета преди пържене. Целта е да се постигне гладка и красива коричка, която бързо се стяга и предотвратява изтичането на соковете.
Паниране
Какво е паниране
Необходими инструменти
За паниране обикновено се използва чиния, върху която галетата се разпределят равномерно. Продуктът се овалва в тях. За равномерно разпределение на брашното или галетата, те могат да се поставят в торбичка, продуктът се добавя и се разклаща няколко пъти.
Подходящи продукти за паниране
Почти всички продукти могат да бъдат панирани: месо, риба, зеленчуци, сирене. Галетата най-често се правят от разбити яйца. Може да се използва също брашно, галета, настъргани картофи или сирене и други продукти за паниране.
Как да панираме правилно
За да се панира продукт равномерно и да се залепи добре панировката, продуктът първо трябва да се потопи в течност: мляко, яйце или олио. След това се овалва в сухите съставки. Ако желаете по-дебела коричка, повторете процедурата няколко пъти, което се нарича двойно паниране. Панираните продукти се пържат в голямо количество олио или се пекат във фурната, за да се предотврати изгарянето на коричката.
Други начини за паниране
Темпура е друг вид паниране. Това е тесто с консистенция на гъста сметана, в което продуктът се потапя преди пържене. Обикновено към темпура се добавят подправки или аромати, които могат да променят вкуса на продукта.