Apetit

Сомелиер

4 мин

Какво е сомелиер?

Сомелиер е човек, който отговаря за сервирането на вино, дава съвети за избора на напитки и осигурява тяхното обслужване в ресторантите.

Инструменти на сомелиера

В своята работа сомелиерите използват тирбушон, чаши и винена листа.

С какви продукти работят сомелиерите?

Сомелиерите работят основно с вино, но също така и с други алкохолни напитки. Те могат да избират перфектното ястие, което да се съчетае с виното, и разбират от сортове грозде и региони.

Задължения на сомелиера

Сомелиерите са отговорни за асортимента на винената листа в заведението, участват в неговото снабдяване и преговарят с доставчици, грижат се за винената изба и запознават персонала на ресторанта с нови напитки.

Различни видове сомелиери

Освен винени сомелиери, съществуват и такива, които работят с сирена, както и чайни сомелиери, които са експерти в различните видове чай.

сомелиер
вино
ресторант
напитки
винена листа