Home - Всичко за продуктите - Кафяви яйца срещу бели яйца: Има ли разлика?
Кафяви яйца срещу бели яйца: Има ли разлика?
Кафявите и белите яйца очевидно изглеждат различно и има мнения, че кафявите яйца са по-здравият избор. Тази мисъл може да се дължи на факта, че има разлика в цената, след като кафявите яйца са малко по-скъпи.
Често срещано погрешно схващане е, че кафявите яйца са „по-добър“ продукт, защото са по-скъпи; всъщност няма разлика в хранителната стойност. Белите яйца се продават повече заради по-ниската им цена, но изборът между кафяви и бели яйца е въпрос на лични предпочитания. Те ще се представят по същия начин във всяка рецепта.
Яйцата се предлагат в различни цветове. Някои са бели, кафяви, дори бледо сини до зеленикави нюанси и на петна.
Самият цвят няма да ви каже нищо за хранителната стойност на яйцето, но външният вид на черупката ще ви помогне да разберете откъде идват яйцата по отношение на породата на птицата.
Породата на кокошките и техният генетичен състав са това, което влияе върху цвета на яйцата.
Различните породи кокошки имат различни пигментни гени, които играят роля в естествения химичен процес, който се случва по време на производствения цикъл на яйцата. Тези гени определят дали яйцата на птицата ще бъдат с цветна черупка или бяла.
Интересното е, че цветът на ушите на кокошката е индикатор за това какъв цвят яйца ще снасят. Белите кокошки с подобен светъл цвят на ушните реси снасят бели яйца, докато кокошките с червено-кафяви пера и тъмни ушни реси снасят кафяви яйца.
Ще откриете, че разликата в цената съпътства избора между кафяви или бели яйца. Кафявите яйца често са по-скъпи. Това е свързано със стойността, свързана с отглеждането на кокошките и производството на яйцата, а не с качеството на самите яйца.
Кафявите яйца са по-скъпи от белите яйца, защото е необходимо повече пари за храна на кокошките, които снасят кафявите яйца. Тези породи кокошки изискват повече енергия, за да снасят яйцата си, и съответно ще ядат повече и ще изискват по-големи количества храна. Цената на тяхното жилище и храна се прехвърля върху потребителя в цената на продукта.
Цветът на яйчената черупка не показва по-добро качество на яйцето. Всъщност няма забележима разлика между кафявите и белите яйца по отношение на вкус и хранителна стойност.
По-важното е храненето на кокошките. Това, което може да представлява интерес за вас и което може да бъде фактор за хранителната стойност, е диетата, с която се хранят кокошките. Кокошките, които се хранят с храна, богата на омега-3 мастни киселини и витамин D, ще произведат яйца с по-високо съдържание на тези хранителни вещества.
Кафявите и белите яйца като цяло ще имат едни и същи хранителни стойности - съдържат витамини, минерали и висококачествен протеин. Така че не се обсебвайте върху цвета на черупката, а изберете яйца от доставчик, на когото имате доверие.
Яйцата често са на челно място в списъците за пазаруване, защото освен че са съществен елемент в повечето сладкарски изделия и много любими рецепти, те могат да бъдат бъркани, пържени, варени или поширани, за да се приготви лесно ястие за кратко време. Изключително универсални и пълни с протеини, яйцата са една от най-мощните кухненски принадлежности.

Когато отидете в охладената секция на вашия местен супермаркет, за да вземете яйца, ви очаква голямо разнообразие. Трябва да вземете предвид размера на кутията, цената и цвета на яйцата. Кафявите яйца обикновено са по-скъпи, но по-качествени ли са те от белите яйца?