Как да пошираме яйца перфектно?

1. Как да пошираме яйца?

Аз поширам яйцата студени, направо от хладилника. Ако не се чувствате уверени да пукнете и пуснете яйцата бързо в тенджерата, счупете едно по едно яйцата в черпак и просто го плъзнете от черпака във водата.

  1. Загрейте тенджера с около 3-4 см вода, докато започне леко да къкри.
  2. Едно по едно, пускайте яйцата във водата близо до повърхността, за да избегнете пръски.
  3. Добавяйте яйцата, започвайки от 12 часа и движейки се по часовниковата стрелка около тигана, за да можете да идентифицирате и извадите първото яйце първо и второто яйце второ и т.н.
  4. След като всички яйца са вътре, оставете яйцата да къкрят за 2-3 мин.
2. Колко време се пошират яйцата?

Пошираните яйца трябва да се готвят 3-5 минути, в зависимост от предпочитанията ви и броя на яйцата в тигана. Ако предпочитате рохък жълтък, извадете яйцата от водата след 2 минути. Използвайте решетъчна лъжица, за да извадите първото яйце и леко го повдигнете, може да го докоснете - ако е леко твърдо значе е малко рохко отвътре т.е няма да се разтече, ако е много твърдо значи е напълно сварено. Оформете краищата на белтъците, ако са разпилени, като натиснете ръба на лъжицата срещу стената на тигана или като използвате нож.

3. Какво да избягваме при поширането на яйца?
  • Оцет във водата: Никога. Оцетът прави белтъците твърди и варените в оцетена вода яйца изглеждат непрозрачни и са твърди, вместо нежни и копринени.
  • Сол във водата: Солената вода също прави белтъците леко твърди. Хората трябва да солят яйцата си на масата!
  • Въртене на водата: Това е за да се обвият жълтъците в белтъците, но означава, че трябва да готвите по едно яйце наведнъж. Ако готвите за много хора, трябва да ги предготвите и затоплите. Кой има нужда от това?
  • Прецеждане на суровите яйца: Допълнителна стъпка, която е ненужна. Оставям течната част на белтъците да плува в тигана, докато по-гъстата част естествено образува красива овална форма около жълтъка. Когато яйцата са готови, лесно подрязвам разпилените белтъци с решетъчната лъжица.

Пошираните яйца са едно от най-лесните и вкусни ястия, които можете да приготвите. Въпреки че много хора мислят прекалено и правят ненужни стъпки, истината е, че пошираните яйца са изключително лесни за приготвяне.

яйца

Спомени от миналото

Научих се да поширя яйца от майка ми. Гледах как тя разпуква и внимателно пуска яйцата едно по едно в плитка тенджера с къкрища вода, поставя капак на тенджерата, изключва котлона, слага хляб в тостера и отива да вземе малко свежи билки от градината. Връщаше се с връзка мента, вземаше тоста, слагаше яйцата отгоре поръсва малко сол, зехтин и слага свежата мента. Нищо сложно, много хубав спомен.

Личен подход

Правя го по същия начин но с много разнообразни неща около тоста. Не използвам оцет във водата, не слагам яйца в чашки за крем, не соля водата, не въртя водата, за да обвия белтъците около жълтъците, нито прецеждам яйцата преди поширане. Моите яйца са оформени и перфектно сготвени, с нежни копринени белтъци и жълтъци толкова рохки (или твърди), колкото ги предпочитате.

Поширането на яйца може да изглежда сложно на пръв поглед, но с правилните техники и малко практика, може да се превърне в лесен и удовлетворяващ процес. Следвайки тези прости стъпки и избягвайки излишните усложнения, ще можете да приготвите перфектни поширани яйца с нежни, копринени белтъци и рохки жълтъци. Насладете се на вкусните и здравословни яйца, които можете да сервирате като закуска, обяд или дори вечеря.

Приятно поширане и добър апетит!

Рецепти с поширани яйца

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин