Как да замразявате боровинки?

1. Как да замразявате боровинките?

Основният процес на IQF се състои в разпределяне на плодовете в един слой, така че никои две индивидуални парчета да не се допират и да се замразят, след което се опаковат в торби, когато вече са твърди. Можете лесно да IQF замразявате боровинки и други плодове у дома, като използвате същия метод.

Можете първо да измиете боровинките, но се уверете, че са напълно сухи, преди да започнете процеса на замразяване. Ако са мокри, водата отвън ще се превърне в лед и може в крайна сметка да замрази боровинките заедно, дори ако са разпределени, и ще намокри плодовете.

Разпределете пресните, сухи боровинки в един слой върху тава, покрита със силиконова подложка или хартия за печене, и поставете цялата тава във фризера. След като боровинките са напълно замразени (замразявайте ги поне три часа, но най-добре през нощта), ги пакетирайте в контейнери за фризер или затварящи се торби. Етикетирайте и датирайте контейнерите и ги съхранявайте във фризера.

2. Колко дълго издържат боровинките във фризера?

Боровинките са известни като деликатни плодове, и всички знаем, че когато една се развали, целият контейнер скоро ще я последва. Замразяването им може значително да удължи тяхната дълготрайност и да ви даде много време преди да се развалят. Въпреки това, те все още са нетрайни и нямат безкраен срок на годност във фризера. Ако са замразени правилно и запечатани добре, чистите боровинки трябва да издържат във фризера до една година, но са най-добри до шестия месец.

Преди да замразите плодовете си, винаги ги преглеждайте и се уверете, че нито една от тях не е плесенясала или развалена, защото ако замразите дори една, която е лоша, тя може да замърси целия пакет, и цялата партида ще трябва да бъде изхвърлена независимо колко дълго са били замразени.

3. Как да размразите боровинките?

Боровинките обикновено губят много от структурата си след като са били замразени. Ледените кристали се образуват вътре в плода, които са остри и карат плода да се разшири. Когато се размразят, плодовете обикновено се свиват и отделят много от сока си. Поради това, замразените боровинки са най-подходящи за употреби като мъфини и палачинки, където искате този класически боровинков вкус, но не се притеснявате толкова за хрупкавостта на пресните плодове.

За да размразите боровинките преди употреба, най-добрият начин е да изсипете количеството, което ви трябва, в купа или контейнер, да ги покриете и да ги оставите да се размразят бавно в хладилника през нощта. Можете да отцедите сока, ако не го искате, но някои рецепти ще се възползват от заместването на малко от течността, която се изисква, с този вкусен боровинков сок. Ако ви трябват бързо, дръжте ги плътно запечатани в пакета, в който са замразени, и ги поставете в купа в мивката. Пуснете тънка струя студена вода върху торбата или контейнера, и в зависимост от размера на торбата, те трябва да бъдат готови за употреба за по-малко от час.

Ако някога сте изсипвали плодове, особено мокри или нарязани плодове, в затваряща се торба и сте ги хвърлили във фризера, знаете колко разочароващо е да ги извадите по-късно и да откриете един голям леден блок. Практически ви трябва ледорез, за да извадите някакви парчета плод. Това се случва, защото течността от плодовете замръзва в лед и съединява плодовете заедно.

боровинки

Но когато купувате плодове в торби в магазина, те не са в един огромен леден блок, а парчетата са разпределени. Това е така, защото в индустриалните заводи за замразени плодове, боровинките и другите плодове се замразяват с помощта на система, наречена IQF. Това означава "индивидуално бързо замразени" и е стандарт за замразяване на плодове и зеленчуци. За щастие, можете лесно да имитирате този процес у дома.

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин