Основният процес на IQF се състои в разпределяне на плодовете в един слой, така че никои две индивидуални парчета да не се допират и да се замразят, след което се опаковат в торби, когато вече са твърди. Можете лесно да IQF замразявате боровинки и други плодове у дома, като използвате същия метод.
Можете първо да измиете боровинките, но се уверете, че са напълно сухи, преди да започнете процеса на замразяване. Ако са мокри, водата отвън ще се превърне в лед и може в крайна сметка да замрази боровинките заедно, дори ако са разпределени, и ще намокри плодовете.
Разпределете пресните, сухи боровинки в един слой върху тава, покрита със силиконова подложка или хартия за печене, и поставете цялата тава във фризера. След като боровинките са напълно замразени (замразявайте ги поне три часа, но най-добре през нощта), ги пакетирайте в контейнери за фризер или затварящи се торби. Етикетирайте и датирайте контейнерите и ги съхранявайте във фризера.
Боровинките са известни като деликатни плодове, и всички знаем, че когато една се развали, целият контейнер скоро ще я последва. Замразяването им може значително да удължи тяхната дълготрайност и да ви даде много време преди да се развалят. Въпреки това, те все още са нетрайни и нямат безкраен срок на годност във фризера. Ако са замразени правилно и запечатани добре, чистите боровинки трябва да издържат във фризера до една година, но са най-добри до шестия месец.
Преди да замразите плодовете си, винаги ги преглеждайте и се уверете, че нито една от тях не е плесенясала или развалена, защото ако замразите дори една, която е лоша, тя може да замърси целия пакет, и цялата партида ще трябва да бъде изхвърлена независимо колко дълго са били замразени.
Боровинките обикновено губят много от структурата си след като са били замразени. Ледените кристали се образуват вътре в плода, които са остри и карат плода да се разшири. Когато се размразят, плодовете обикновено се свиват и отделят много от сока си. Поради това, замразените боровинки са най-подходящи за употреби като мъфини и палачинки, където искате този класически боровинков вкус, но не се притеснявате толкова за хрупкавостта на пресните плодове.
За да размразите боровинките преди употреба, най-добрият начин е да изсипете количеството, което ви трябва, в купа или контейнер, да ги покриете и да ги оставите да се размразят бавно в хладилника през нощта. Можете да отцедите сока, ако не го искате, но някои рецепти ще се възползват от заместването на малко от течността, която се изисква, с този вкусен боровинков сок. Ако ви трябват бързо, дръжте ги плътно запечатани в пакета, в който са замразени, и ги поставете в купа в мивката. Пуснете тънка струя студена вода върху торбата или контейнера, и в зависимост от размера на торбата, те трябва да бъдат готови за употреба за по-малко от час.
Ако някога сте изсипвали плодове, особено мокри или нарязани плодове, в затваряща се торба и сте ги хвърлили във фризера, знаете колко разочароващо е да ги извадите по-късно и да откриете един голям леден блок. Практически ви трябва ледорез, за да извадите някакви парчета плод. Това се случва, защото течността от плодовете замръзва в лед и съединява плодовете заедно.

Но когато купувате плодове в торби в магазина, те не са в един огромен леден блок, а парчетата са разпределени. Това е така, защото в индустриалните заводи за замразени плодове, боровинките и другите плодове се замразяват с помощта на система, наречена IQF. Това означава "индивидуално бързо замразени" и е стандарт за замразяване на плодове и зеленчуци. За щастие, можете лесно да имитирате този процес у дома.