Дори малко количество шафран – няколко нишки – е достатъчно да придаде богат вкус и цвят на ястието.
Качественият шафран има ярко червено-оранжеви нишки и сладникав аромат. Избягвайте шафран на прах, защото той често се разрежда с други съставки.
Шафранът трябва да се съхранява в херметичен съд, далеч от светлина и влага. Така може да запази качествата си до две години.
Най-големите производители на шафран са Иран, Индия (Кашмир), Испания и Гърция.
Да, шафранът се използва в сладкарството за приготвяне на десерти като сладък ориз, сладолед и кремове, особено в индийската и близкоизточната кухня.
Шафранът е една от най-ценните и скъпи подправки в света, известна със своя уникален аромат, ярък цвят и полезни свойства. Наричан "червеното злато", шафранът се използва не само в кулинарията, но и в медицината и козметиката от векове. Но какво всъщност е шафранът и защо е толкова специален?

Шафранът се извлича от цветовете на растението Crocus sativus, по-известно като шафранов минзухар. Това растение цъфти само веднъж годишно за кратък период, а за получаването на подправката се използват само червените близалца на цветето. Всеки цвят има само три близалца, което означава, че са необходими около 150 000 цветя, за да се съберат едва 1 килограм шафран. Ръчното събиране на тези деликатни нишки прави шафранът толкова трудоемък за производство, а оттам и неговата висока цена.

Шафранът има неповторим аромат, който може да се опише като комбинация от цветен, меден и леко земен аромат. На вкус той е леко горчив, с дълбоки и наситени нотки. Най-забележителната му характеристика обаче е яркият оранжево-червен цвят, който придава на ястията.
Как се използва шафранът в кулинарията?
Шафранът е популярен в кухни по целия свят, но най-често се използва в ястия от Средиземноморието, Близкия изток и Индия. Може да го открием в ястия като испанската паеля, италианското ризото "Миланезе", индийските биряни и различни супи и сосове.
За да извлечем максимален вкус и аромат, нишките на шафрана обикновено се накисват в топла вода или бульон за няколко минути преди добавянето им към ястието. Дори малко количество шафран може да придаде богат цвят и вкус на храната, затова тази подправка се използва пестеливо.

Защо шафранът е толкова скъп?
Основната причина за високата цена на шафрана е трудоемкостта на неговото добиване. Ръчният процес на събиране, краткият сезон на цъфтене и малкото количество близалца от всяко растение го правят изключително рядък и труден за производство. Освен това истинският шафран често се подправя или разрежда с други материали, което изисква допълнително внимание при покупката на качествен продукт.
Шафранът е уникална подправка, която добавя изтънченост към всяко ястие. Неговият сложен аромат, богат цвят и ползи за здравето го правят не само ценен кулинарен ингредиент, но и символ на лукс и качество. Макар и скъп, дори малко количество от него може да промени изцяло вкуса на вашите ястия и да ви пренесе в екзотичните вкусове на Средиземноморието и Близкия изток.