Какво е Синьо Сирене?

1. Какво е синьо сирене?

Смята се, че синьото сирене е било открито случайно, когато сиренето било съхранявано в температурно и влажно контролирани пещери през Средновековието. Вярва се, че веднъж в Рокфор, Франция, сиренар оставил хляб със сирене в една пещера и когато се върнал, той открил, че плесен, покриваща хляба, е трансформирала сиренето в синьо сирене.

Съществуват много разновидности на синьо сирене. Най-ранните версии били произведени във Франция и Италия, а по-късно и в цяла Европа и Северна Америка. В зависимост от вида синьо сирене, вкусът варират от ронливо, сълзливо, солено и остро до по-меко, кремообразно и леко землисто. Някои версии са обогатени с крем и имат мека среда и покритие от бяла плесен. Независимо от версията и вкусовия профил, синьото сирене се характеризира със зелени, сини, сиви или черни жилки или петна от плесен. Много видове се предлагат в супермаркетите и специализираните магазини и варират от евтини до скъпи, в зависимост от източника.

2. Как се прави синьото сирене?

Синьото сирене се прави от краве, овче или козе мляко, като в него се добавят специални видове плесени от рода Penicillium. Млякото се загрява и се добавя закваска, за да се пресече. След това сиренето се оставя да зрее, а по време на този процес плесените се развиват и придават характерния му синьо-зелен цвят и пикантен вкус. Често сиренето се пробива с игли, за да се позволи на въздуха да циркулира и да подпомогне развитието на плесените в него.

3. Видове синьо сирене
  • Рокфор: Смята се за едно от най-старите синьо сирена и също така за деликатес. Произведено от овче мляко и узряло в варовиковите скали на южна Франция, Рокфор е признато за сините жилки, които се простират през влажната и ронлива структура. То е прекрасно нюансирано, едновременно кремообразно и ароматно, комплексно и интензивно, с остри и сладки вкусови нотки.

  • Горгонзола: Италианско сирене, произведено от мляко от крави, които пасат в пасищата на Ломбардия и Пиемонт. Младата Горгонзола е мека, маслена и кремообразна с леки намеци за остър син вкус. Узрели версии са по-землисти, с по-силен вкус и по-пикантен ухапващ вкус.

  • Синьо Стилтън: Сирене от краве мляко, произведено в английските средни области. То е здраво цилиндрично оформено сирене, красиво мраморирано с ивици синьо. Има леко влажна и ронлива текстура с богат, кремообразен, орехов и солен вкус.

  • Данаблу: Датско синьо сирене от краве мляко, произведено на остров Фюн. Има кремообразна и гладка текстура и леко остър и солен вкус, подобен на Рокфор, но по-мек.

4. Съхранение

Съхранявайте отворено синьо сирене, увито във фолио или пергаментова или восъчна хартия, в хладилника до три седмици. Синьото сирене може също да бъде увито и замразено в херметичен контейнер или плик с цип за до три месеца и размразено в хладилника. Текстурата на замразеното синьо сирене ще стане по-ронлива, а вкусът леко ще отслабне, затова е най-добре да използвате размразено синьо сирене в сготвени ястия.

Синьото сирене е общ термин, използван за сирене, произведено с пастьоризирано краве, овче или козе мляко и узряло с плесента Penicillium. Синьото сирене обикновено има солен, остър вкус и силен аромат. Често е сравнително ниско на мазнини, но с високо съдържание на натрий. Синьото сирене е добър източник на протеини, калций и фосфор.

синьо сирене

Синьото сирене в кухнята

Синьото сирене е широко използвано в кухнята заради своя силен и характерен вкус. То може да се добавя към салати, като се комбинира с ядки и плодове, или да се разтопи върху меса и зеленчуци. Синьото сирене е идеално за приготвяне на сосове, които допълват паста, пържоли или бургери. Често се използва в плата със сирена или като допълнение към вина и аперитиви. Неговият наситен вкус се комбинира добре с храни с по-неутрални или сладки нотки, като мед или круши.

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин