Home - Всичко за продуктите - Разликата между басмати и жасминов ориз: Как да изберем?
Разликата между басмати и жасминов ориз: Как да изберем?
Името на басмати ориза произлиза от санскритската дума basamati, което означава "ароматен".
Басмати оризът е северноиндийски вид ориз, отглеждан в подножието на Хималаите. Този ориз може да бъде описан като орехов на вкус с лек цветен нот. Много готвачи и домашни кулинари обичат да работят с басмати ориз, защото има дълго зърно, което е леко заострено в края.
Басмати е естествено деликатен и произвежда относително малък добив, което го прави трудоемък и скъп хранителен продукт за производство. За да поддържат ниски цени, някои производители се опитват да отглеждат по-устойчив басмати с по-висок добив.
Оризът може да се задушава на пара в двоен котел, което предотвратява всяко изгаряне или залепване на ориза на дъното на тенджерата. Оризът може също да бъде приготвен по традиционния метод на готвене с ориз-воденото съотношение, докато водата се абсорбира. Алтернативно, може да се приготви като паста, където оризът се готви във вода и след това се отцежда.
Готвачите и домашните кулинари намират басмати ориза за надеждно зърно за използване в широк спектър от ястия. Той става пухкав при готвене, но зърната остават добре отделени; това означава, че оризът лесно се покрива със сос. Когато басмати оризът се готви, той се удължава почти до два пъти размера си и работи добре в ястия като къри или дал.
Здравните ползи от басмати ориза? Зърната са без глутен и нискомаслени. Оризът също е с ниско съдържание на натрий, без холестерол и съдържа всичките осем основни аминокиселини и фолиева киселина.
Жасминовият ориз е дългозърнест вид ароматен ориз, известен също като ароматен ориз. Ароматът на ориза е ароматът на растение, наречено пандан, също така излъчва аромата на пуканки с масло.
Задушеният жасминов ориз може да се сервира като гарнитура, да придружава къри или други ястия, или да бъде ароматизиран с други вкусове или билки. Жасминовият ориз може също да се използва като основа за ястия в пилаф или комбинация от пържен ориз.
Той е популярен в югоизточната азиатска кухня, където хората използват този ориз в няколко ястия през деня.
В сравнение с други видове дългозърнест ориз, налични в магазините, жасминовият ориз обикновено се готви сравнително мек и лепкав с деликатна, но твърда дъвкателна текстура. Оризът съдържа по-малко амилоза — нишесте, което устоява на водата — и желира при по-ниски температури от видовете като басмати. Това означава, че зърната ще се разпаднат при по-ниска температура.
Жасминовият ориз, с текстура на леко дъвкаво зърно е най-подходящ за задушаване и най-често се сервира с къри и ястия от уок като крапау, както и в оризови ястия като пържен ориз и биряни с пилешко.
И басмати, и жасминов ориз са дългозърнести видове ориз, които изискват изплакване преди готвене. Техните зърна също остават отделени, въпреки че жасминът е малко по-пълничък и мек от басмати, който има по-суха текстура.
Различните текстури и съдържание на нишесте между двата вида определят как се готви всеки вид ориз.
Басмати оризът трябва да се накисне поне 30 минути преди да се свари. Жасминовият ориз, от друга страна, е готов за задушаване след изплакване. Тъй като е по-мек вид дългозърнест ориз, не изисква накисване и изисква по-малко вода. Обичайното съотношение е 1 чаша ориз към 1 1/4 чаши вода.
Така че, могат ли тези два популярни вида ориз да се използват взаимозаменяемо? ДА, въпреки различните си текстури и аромати, басмати и жасминов ориз често се заменят един с друг.
Разгледали ли сте напоследък избора на ориз в магазина си за хранителни стоки? Опциите са се разширили и вече включват арборио, басмати, черен и жасмин ориз, само за да споменем някои.

Басмати оризът е известен със своята лекота на приготвяне и ореховия, флорален аромат. Жасмин оризът се предлага в различни цветове, включващи бял, кафяв, черен, лилав и червен. Ако искате да сравните басмати и жасмин ориз, ще видите, че изглеждат доста сходни. И двата са видове дългозърнест бял ориз, но всъщност са много различни съставки.