Тесто за пица

img
От Малина Георгиева
10.02.2025 г.
35 мин

Пицата е уникално ястие, с което може да се експериментира безкрайно. Трябва ви само една хубава основа. В тази рецепта правим лесно тесто за пица върху което да добавите любимите си съставки.

Бързо и лесно тесто за пица

Съвети

  • Използвайте бутилирана изворна вода вместо чешмяна.
  • Уверете се, че маята е свежа и активна, за да избегнете проблеми с втасването на тестото.
  • Ако тестото е твърде лепкаво, добавете малко повече брашно, докато постигнете гладка консистенция.
  • Оставете тестото на топло и безветрено място, за да се уверите, че ще удвои обема си.
  • Ако замразявате тестото, уверете се, че е добре опаковано, за да се запази свежо и готово за използване по-късно.

Вариации

  • Вместо класическа доматена сос, използвайте алфредо или бял сос за, ако искате на нещо различно.
  • Добавете свежи домати, малко рукола или нарязан на тънко кейл за по-ароматен и свеж вкус.
  • Включете различни видове сирене като фета, манчего или азиаго за разнообразие в ароматите.
  • За десертен вариант добавете шоколадов крем, парчета плодове и поръсете с пудра захар.
  • Пригответе мини пици и оставете гостите сами да изберат съставките, които предпочитат.

Интересни факти за съставките

  • Активната суха мая е идеална за бързи теста, тъй като не изисква продължително време за втасване.
  • Универсалното брашно, използвано в рецептата, е подходящо за разнообразие от печива, но все пак дава здрава структура на пицата.
  • Растителното масло добавя малко мазнина в тестото, което допринася за създаването на по-хрупкава кора.
  • Захарта в малки количества служи като хранителна среда за маята, подпомагайки процеса на ферментация.
  • Солта не само добавя вкус, но и контролира скоростта на втасване и укрепва структурата на тестото.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Бързо и лесно тесто за пица
(2)

Тесто за пица

Пригответе бързо и лесно тесто за пица у дома.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 35 мин
ПОРЦИИ: 4
Кухня: Италиански
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
5

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Разтворете маята в топлата вода с 1/2 ч.л. захар и 2 с.л. брашно. Изчакайте 5 мин докато маята се активира и надигне.

Стъпка 2

В голяма купа добавете 1 1/2 чаши брашно, солта и мазнината. Добавете активираната мая от 1ва стъпка.

Стъпка 3

Месете тестото, добавяйки още брашно, ако е необходимо.

Стъпка 4

Преместете тестото върху поръсена с брашно плоскост и омесете за 3 минути.

Стъпка 5

Поставете тестото в намазана с олио купа, покрийте го и го оставете да втаса за 30 минути.

Стъпка 6

Разточете и оформете.

Стъпка 7

Добавете сос и желаните от вас съставки.

Стъпка 8

Печете на 200°C за около 20 минути.

Италианците първи интегрират доматите в пицата през 16-ти век, когато доматите, донесени от Новия свят, започват да се използват като основна съставка в ястията.

Често задавани въпроси

1. Как мога да направя тестото по-дебело, ако предпочитам по-плътна пица?

Можете да използвате по-малка тава, например 22 или 25 см, за да получите по-дебело тесто.

2. С какво мога да заменя доматения сос?

Сосът може да бъде заменен с бял сос или сос Алфредо.

3. Как да съхраняваме тестото, ако искаме да направим пицата по-късно?

Можете да удвоите количествата и да съхранявате допълнителното тесто във фризера за бъдеща употреба.

4. Какво мога да направя, ако маята не се активира правилно?

Проверете водата, която използвате. Ако тя е твърде хлорирана, използвайте бутилирана изворна вода за по-добри резултати.

Сервирайте и насладете се на домашната си пица!

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Може да харесаш

Апетитни мини пици, приготвени върху пухкава домашна тестена основа. Всяка пица е покрита с ароматен доматен сос и богато количество настърган кашкавал. Перфектни за бърза вечеря, обяд или парти.
Супер Лесни и Бързи Рецепти

Мини пица хапки

30 мин
Лава пица тост
Обяд

Пица тост

15 мин
Домашна фокача с розмарин, сервирана с купичка зехтин и розмаринови клонки върху решетка.
Италия

Лесна Фокача

39 мин

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин