Лесна Фокача

img
От Малина Георгиева
17.02.2025 г.
39 мин

Тази бърза и вкусна фокача е идеална за моменти, когато искате прясно изпечен хляб, без да се налага да чакате цял ден. С помощта на миксер и малко търпение, ще имате вкусен хляб за нула време.

Домашна фокача с розмарин, сервирана с купичка зехтин и розмаринови клонки върху решетка.

Съвети

  • Използвайте зехтин за намазване на тавата, за да предотвратите залепването на тестото.
  • Оставете тестото да почива в продължение на 10 минути след първоначалното му омесване, за да се активира глутенът.
  • По време на месенето използвайте олио и шпатула, за да избегнете залепване на тестото.
  • След като поставите тестото в тавата, го натискайте и разтегнете леко, за да му помогнете да изпълни формата.

Вариации

  • Използвайте зехтин с аромат на чесън за допълнителен вкус на фокачата.
  • Добавете пресни или сушени билки, като розмарин, мащерка, босилек или риган, директно в тестото.
  • Можете да разнообразите като добавите сушени домати, резени печена червена чушка или нарязани маслини.
  • Използвайте готово песто за намазване върху фокачата преди печене, което ще придаде уникален вкус.

Интересни факти за съставките

  • Зехтинът не само подобрява вкуса на фокачата, но също така помага за получаване на хрупкава коричка.
  • Брашното е основна съставка в много печива, като осигурява структура и текстура на тестото благодарение на съдържанието си на глутен.
  • Наличието на мая прави тестото по-леко и въздушно, благодарение на процеса на ферментация.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Домашна фокача с розмарин, сервирана с купичка зехтин и розмаринови клонки върху решетка.
(2)

Лесна Фокача

Бърза и лесна рецепта за мека и хрупкава фокача, готова за по-малко от два часа.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 39 мин
ПОРЦИИ: 12
Кухня: Италиански
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
1

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Поставете решетката в централната част на фурната и включете светлината. Намажете тавата (23 x 33 см) с 2 1/2 супени лъжици зехтин.

Стъпка 2

Ако просто добавите сухата мая към сместа, нищо няма да се получи. Имайте предвид че маята ще се надигне така че най-добре да я активирате в купичка. Активирайте маята като я смесите с една чаена чаша топла вода и една ч.л. захар. Разбъркайте след което добавете няколко лъжици брашно така че сместта да стане леко гъста. Оставете за 5 минути. Маята вече е активна и може да се смесва със брашното.

Стъпка 3

В купата на стоящ миксер комбинирайте брашното, активираната мая, солта, водата и 2 супени лъжици зехтин. Смесете на ниска скорост за около 2 минути.

Стъпка 4

Оставете тестото да почине за 10 минути.

Стъпка 5

С миксера на средна скорост месете тестото за около 4 минути. Тестото ще бъде много лепкаво.

Стъпка 6

Сложете тестото в подготвената тава, натискайки леко и разтегляйки го, за да пасне. Поставете тавата във фурната за 1 час, за да се надигне.

Стъпка 7

Извадете тавата, след това загрейте фурната до 220 °C.

Стъпка 8

Докато фурната се загрява, поръсете тестото с останалата 1 супена лъжица зехтин и с морска сол и пипер, по ваше желание.

Стъпка 9

Печете фокачата около 21 до 24 минути, докато стане златиста. Оставете да се охлади леко преди рязане и сервиране.

Фокачата е една от най-старите форми на хляб, датираща още от древните етруски и древноримски времена.

Често задавани въпроси

1. Мога ли да направя тестото без миксер?

Да, можете да замесите тестото ръчно. Ще е необходимо малко повече усилие и време за обработка, за да развиете глутена.

2. Как да направя фокачата по-хрупкава?

За по-хрупкава коричка може да печете фокачата малко по-дълго или да използвате по-плитка форма за печене, която позволява на топлината да се разпределя равномерно.

3. Мога ли да придам на фокачата по-интензивен чеснов вкус?

Можете да добавите нарязан на ситно чесън като топинг преди печене или да използвате зехтин с инфузия на чесън в тестото.

4. Какви други вариации на тестото мога да опитам?

Можете да добавите прясно нарязани маслини или сушени домати директно в тестото за допълнителен вкус и текстура.

Тази бърза версия на класическата фокача ви дава възможност да проявите креативност, като добавите любимите си подправки и топинги, за да създадете вашата собствена уникалена фоокача.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Може да харесаш

Апетитен клуб сандвич, приготвен с препечени филии хрупкав хляб, сочни резени домати, свежа маруля и златисто стопено сирене. Добавеният хрупкав бекон и лек майонезен сос придават завършен вкус на този класически сандвич.
Супер Лесни и Бързи Рецепти

Клуб Сандвич

30 мин
Лава пица тост
Обяд

Пица тост

15 мин
Бананов хляб с 4 съставки
Закуска

Лесен Бананов Хляб

60 мин

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин