Apetit

Крем Шантили

3 мин

Какво е Крем Шантили

Крем Шантили е десерт, приготвен от подсладена бита сметана. Във френската кухня се нарича бита сметана, допълнително разредена със сметана.

Необходими инструменти

Ще ви трябват: бъркалка или миксер, две купи с различни размери, лед, чаша гъста охладена сметана и две супени лъжици пудра захар.

Подходящи продукти

Този крем често се използва за пълнеж на еклери и профитероли, както и като топинг за къпкейкове, слой за пандишпанови торти, декорация за горещ шоколад и кафе.

Как да го приготвим правилно

Предварително охладете приставките на миксера или бъркалката. Поставете много студена сметана, която е била в хладилника поне час, в малка купа. Поставете я в по-голяма купа, пълна с лед, и разбийте сметаната докато стане пухкава. Добавете пудра захар с ванилия, продължавайки да разбивате. Спрете миксера или спрете да разбивате сметаната веднага щом започне да се задържа на бъркалката, без да позволявате да се появят жълти петна - иначе ще се превърне в масло.

Характеристики

Сметаната за десерта трябва да бъде много студена. Преди сервиране можете да го гарнирате с канела и да добавите плодове и ванилия.

Шантили крем
бита сметана
десерт
еклери
профитероли