Home - Готварско училище - Как да сготвим перфектното рохко яйце
Как да сготвим перфектното рохко яйце
Рохките яйца са такива, които се готвят във вряща вода, докато белтъкът не стегне, но жълтъкът остава течен. Времето за готвене на рохко яйце е около 3 до 4 минути, в зависимост от предпочитанията ви. Една минута прави разлика! При 3-минутното яйце може да има малко нестегнал белтък около жълтъка, докато при 4-минутното белтъкът е напълно стегнал.
Техника 1: Започване с вряла вода
- Доведете тенджера с вода до кипене.
- Внимателно поставете яйцата във водата. Когато водата отново заври, намалете до слаб кипеж.
- Гответе за 3 до 4 минути.
- Извадете с решетъчна лъжица. Преместете в цедка и поставете под студена течаща вода, за да спрете готвенето, и сервирайте топли.
Техника 2: Започване със студена вода
- Поставете яйцата в празна тенджера и ги залейте със студена вода.
- Доведете водата до кипене, след което намалете до слаб кипеж и гответе за 1 минута.
- Извадете и отцедете по описания по-горе начин.
Микровълновата е чудесен инструмент, но тя не е подходяща за готвене на цели яйца, тъй като може да експлодират.
Поради това, че белтъкът на рохкото яйце е току-що стегнал, опитът да го обелите най-вероятно ще доведе до безформено, течащо яйце. Вместо това, рохките яйца обикновено се сервират чрез разрязване на върха на черупката и след това се изгребва вкусното, копринено-гладко яйце с лъжица или просто се потапят парчета препечен хляб в него. Полезно е да използвате чашка за яйца, която държи яйцето изправено, докато го разрязвате и ядете.
Ако готвите яйцето си малко по-стегнато, с напълно стегнал белтък и течен или лепкав жълтък, можете да обелите яйцата и да ги използвате, за да обогатите много ястия:
- Авокадо тост
- Рамен
- Едамаме микс с ориз
- Пържен ориз
Перфектното рохко яйце може да добави изисканост към вашите ястия и да ви удовлетвори с минимални усилия.
Рохкото яйце е едно от най-простите удоволствия в живота. Перфектното рохко яйце трябва да има току-що стегнал белтък и топъл, лепкав жълтък, но достигането на перфектността изисква правилната техника.
