Как да сготвим перфектното рохко яйце

1. Какво е рохко яйце?

Рохките яйца са такива, които се готвят във вряща вода, докато белтъкът не стегне, но жълтъкът остава течен. Времето за готвене на рохко яйце е около 3 до 4 минути, в зависимост от предпочитанията ви. Една минута прави разлика! При 3-минутното яйце може да има малко нестегнал белтък около жълтъка, докато при 4-минутното белтъкът е напълно стегнал.

2. Две сигурни техники за перфектни рохки яйца

Техника 1: Започване с вряла вода

  1. Доведете тенджера с вода до кипене.
  2. Внимателно поставете яйцата във водата. Когато водата отново заври, намалете до слаб кипеж.
  3. Гответе за 3 до 4 минути.
  4. Извадете с решетъчна лъжица. Преместете в цедка и поставете под студена течаща вода, за да спрете готвенето, и сервирайте топли.

Техника 2: Започване със студена вода

  1. Поставете яйцата в празна тенджера и ги залейте със студена вода.
  2. Доведете водата до кипене, след което намалете до слаб кипеж и гответе за 1 минута.
  3. Извадете и отцедете по описания по-горе начин.
3. Каквото и да правите, не използвайте микровълнова печка!

Микровълновата е чудесен инструмент, но тя не е подходяща за готвене на цели яйца, тъй като може да експлодират.

4. Как да сервираме рохки яйца?

Поради това, че белтъкът на рохкото яйце е току-що стегнал, опитът да го обелите най-вероятно ще доведе до безформено, течащо яйце. Вместо това, рохките яйца обикновено се сервират чрез разрязване на върха на черупката и след това се изгребва вкусното, копринено-гладко яйце с лъжица или просто се потапят парчета препечен хляб в него. Полезно е да използвате чашка за яйца, която държи яйцето изправено, докато го разрязвате и ядете.

5. Начини да се насладите на рохко яйце

Ако готвите яйцето си малко по-стегнато, с напълно стегнал белтък и течен или лепкав жълтък, можете да обелите яйцата и да ги използвате, за да обогатите много ястия:

  • Авокадо тост
  • Рамен
  • Едамаме микс с ориз
  • Пържен ориз

Перфектното рохко яйце може да добави изисканост към вашите ястия и да ви удовлетвори с минимални усилия.

Рохкото яйце е едно от най-простите удоволствия в живота. Перфектното рохко яйце трябва да има току-що стегнал белтък и топъл, лепкав жълтък, но достигането на перфектността изисква правилната техника.

Рохкото яйце

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин