Как да съхраняваме свежия босилек?

1. Как да съхранявате свежи листа от босилек?

Няма единен метод за съхранение на босилек. Хората се кълнат в различни методи, затова съм предоставила два варианта, и двата с доказани резултати.

  • Как да съхранявате босилек като букет

Както при много свежи билки, полезно е да мислите за тях като за отрязани цветя. Всяка листна билка с мека стебла, включително босилек, може да се съхранява като букет цветя — във вода.

Ето как: Подрежете стеблата, премахвайки последния сантиметър или два. Поставете босилека в буркан, напълнен с няколко сантиметра вода. Леко покрийте върховете на босилека с найлонова торбичка. Оставете букета босилек на стайна температура, сменяйки водата на всеки няколко дни. Каквото и да правите, не го слагайте в хладилника. Босилекът не се справя добре със студ. Когато сте готови да го използвате, измийте и подсушете листата. Свежият босилек ще издържи една до две седмици, когато се съхранява по този начин.

  • Как да съхранявате босилек в найлонова торбичка

Друг популярен метод за съхранение на босилек е методът с найлонова торбичка (звучи много по-малко вълнуващо от "босилек букет", знам). Ако предпочитате да съхранявате босилека в хладилника като салатни зелени, този метод го предпазва от суровата температура.

Отстранете листата от стеблата. Измийте и подсушете листата, използвайки или хартиена кърпа, или салатен спинер. Завийте листата босилек в суха хартиена кърпа и ги поставете в найлонова торбичка. Запечатайте и съхранявайте за една до две седмици.

2. Как да запазите босилека?

Ако не планирате да използвате босилека си в рамките на една до две седмици, има два метода за дългосрочно съхранение: замразяване и сушене.

3. Как да замразите босилека?

Тъй като босилекът не е толкова здрав като билките като розмарин или мента, той се справя най-добре, когато се замразява като паста.

Ето как: Изплакнете билките. След това ги бланширайте, като ги потопите в съд с вряща вода за около 10 секунди (щипките са най-добрият начин за това). След това ги шокирайте, като ги потопите веднага в купа с ледена вода. Подсушете с хартиена кърпа или салатен спинер. Отстранете стеблата. Добавете в кухненски робот заедно с достатъчно зехтин, за да създадете нещо като паста от песто. Замразете в ледени формички. За използване на замразен босилек, добавете го в горещи ястия директно от замразеното състояние или го размразете и отцедете преди добавяне в студени ястия. Замразеният босилек ще издържи до три месеца.

4. Как да изсушите босилека?

Никога не знаете колко дълго купеният в магазина сушен босилек е стоял на рафта, така че сушенето на ваш собствен ще бъде по-свежият (и по-евтин) вариант.

Ето как: Измийте и добре подсушете босилека. Отстранете стеблата. Загрейте фурната до 90 градуса, или до най-ниската температура. Поставете босилека на тавичка, покрита с хартия за печене, на горната решетка на фурната. Печете за два до четири часа, или докато изсъхне и стане ронлив. Оставете босилека да изстине напълно, натрошете го и го съхранявайте в херметически затворен контейнер до една година. Както при всички сушени билки, съотношението е около една чаена лъжичка сушен босилек за една супена лъжица свеж.

Босилекът придава свеж, летен вкус на любимите ви ястия като салати, пица, брускета и други. Но само защото носи свежест, не означава, че остава свеж дълго време. За съжаление, тaзи яркозеленa ароматенa билка може да премине от висока и перка до отпусната и увяхнала, преди да успеете да я използвате.

босилек

Ако мислите, че сте се отказали от този вечно избледняващ билка, прочетете това първо. Когато се съхранява правилно, свежият босилек може да издържи достатъчно дълго, за да си заслужи парите. А ако искате да го запазите още по-дълго, ще научите и как да замразите и изсушите босилека за дългосрочно съхранение.

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин