Няма единен метод за съхранение на босилек. Хората се кълнат в различни методи, затова съм предоставила два варианта, и двата с доказани резултати.
-
Как да съхранявате босилек като букет
Както при много свежи билки, полезно е да мислите за тях като за отрязани цветя. Всяка листна билка с мека стебла, включително босилек, може да се съхранява като букет цветя — във вода.
Ето как: Подрежете стеблата, премахвайки последния сантиметър или два. Поставете босилека в буркан, напълнен с няколко сантиметра вода. Леко покрийте върховете на босилека с найлонова торбичка. Оставете букета босилек на стайна температура, сменяйки водата на всеки няколко дни. Каквото и да правите, не го слагайте в хладилника. Босилекът не се справя добре със студ. Когато сте готови да го използвате, измийте и подсушете листата. Свежият босилек ще издържи една до две седмици, когато се съхранява по този начин.
-
Как да съхранявате босилек в найлонова торбичка
Друг популярен метод за съхранение на босилек е методът с найлонова торбичка (звучи много по-малко вълнуващо от "босилек букет", знам). Ако предпочитате да съхранявате босилека в хладилника като салатни зелени, този метод го предпазва от суровата температура.
Отстранете листата от стеблата. Измийте и подсушете листата, използвайки или хартиена кърпа, или салатен спинер. Завийте листата босилек в суха хартиена кърпа и ги поставете в найлонова торбичка. Запечатайте и съхранявайте за една до две седмици.
Ако не планирате да използвате босилека си в рамките на една до две седмици, има два метода за дългосрочно съхранение: замразяване и сушене.
Тъй като босилекът не е толкова здрав като билките като розмарин или мента, той се справя най-добре, когато се замразява като паста.
Ето как: Изплакнете билките. След това ги бланширайте, като ги потопите в съд с вряща вода за около 10 секунди (щипките са най-добрият начин за това). След това ги шокирайте, като ги потопите веднага в купа с ледена вода. Подсушете с хартиена кърпа или салатен спинер. Отстранете стеблата. Добавете в кухненски робот заедно с достатъчно зехтин, за да създадете нещо като паста от песто. Замразете в ледени формички. За използване на замразен босилек, добавете го в горещи ястия директно от замразеното състояние или го размразете и отцедете преди добавяне в студени ястия. Замразеният босилек ще издържи до три месеца.
Никога не знаете колко дълго купеният в магазина сушен босилек е стоял на рафта, така че сушенето на ваш собствен ще бъде по-свежият (и по-евтин) вариант.
Ето как: Измийте и добре подсушете босилека. Отстранете стеблата. Загрейте фурната до 90 градуса, или до най-ниската температура. Поставете босилека на тавичка, покрита с хартия за печене, на горната решетка на фурната. Печете за два до четири часа, или докато изсъхне и стане ронлив. Оставете босилека да изстине напълно, натрошете го и го съхранявайте в херметически затворен контейнер до една година. Както при всички сушени билки, съотношението е около една чаена лъжичка сушен босилек за една супена лъжица свеж.
Босилекът придава свеж, летен вкус на любимите ви ястия като салати, пица, брускета и други. Но само защото носи свежест, не означава, че остава свеж дълго време. За съжаление, тaзи яркозеленa ароматенa билка може да премине от висока и перка до отпусната и увяхнала, преди да успеете да я използвате.

Ако мислите, че сте се отказали от този вечно избледняващ билка, прочетете това първо. Когато се съхранява правилно, свежият босилек може да издържи достатъчно дълго, за да си заслужи парите. А ако искате да го запазите още по-дълго, ще научите и как да замразите и изсушите босилека за дългосрочно съхранение.