Apetit

Какво е Fleur de Sel и защо е толкова скъпа?

Fleur de Sel, което на френски означава "цвете на солта", е скъп и силно желан вид френска морска сол. За разлика от много видове търговски достъпна сол, тя се събира ръчно от бреговете на океана. Тази люспеста, леко мазна сол има уникален вкус, който е идеален за гарниране.

Изображение на кристални парчета сол, разпръснати върху тъмен, хартиен фон. Кристалите са различни по размер и форма, като множество от тях имат ясно изразена кубична структура и прозрачна текстура.

Fleur de Sel е специфичен вид морска сол, събирана от Атлантическия бряг на Франция. Процесът на събиране е изключително сложен и изисква внимателно маневриране. Това, заедно с малкото количество Fleur de Sel, произведено от всяка партида, допринася за високата ѝ цена. Тъй като тази сол не е продукт на пълно изпарение, тя не съдържа никакви от естествените примеси, които се намират в обикновената морска сол, и има по-чист, по-океански вкус.

Повечето морска сол се събира, като се оставя солената вода да престои в големи басейни, докато водата се изпари и дъното се покрие със солни отлагания. Въпреки това, част от солта изплува на повърхността на водата по време на този процес, образувайки тънки и крехки отлагания. Тези деликатни люспи се събират и продават като Fleur de Sel. Така че, Fleur de Sel е вид морска сол, но не всяка морска сол е Fleur de Sel.

Fleur de Sel е сол, така че очевидно придава солен вкус на ястието, но е ценена в кулинарните среди за своите допълнителни, комплексни вкусове. Има минерален вкус и сладко-осолен, по-мек вкус. Също така е много по-влажна от кошерната или трапезната сол, така че люспите се слепват и образуват малки буци, които създават джобчета от допълнителна соленост, когато се поръсват върху храната. Индивидуалните парчета са леко люспести и неравномерни, което им придава приятно хрупкава текстура.

Fleur de Sel е най-добре да се използва като завършваща сол, което означава, че трябва да се поръсва върху храната, след като е приготвена и сервирана в чинията. Можете да я използвате за готвене, но нещата, които правят Fleur de Sel толкова специална (и скъпа), ще бъдат загубени. Готвенето разрушава специалната ѝ текстура, а уникалният вкус ще бъде замъглен, когато се смеси с други съставки.

Fleur de Sel е перфектната сол за голямо въздействие при сервирането. Опитайте да поръсите щипка върху прясно изпечени шоколадови бисквити или върху хрупкавата кожа на пържена риба. Почти всяко приготвено зеленчуково ястие ще приветства поръсването на Fleur de Sel. Дълбоко запечени или гриловани зеленчуци също се комбинират изключително добре с тази сол.

Тъй като Fleur de Sel се използва основно като завършваща сол, а не като основна подправка, други видове люспести или завършващи соли могат да бъдат използвани като заместители. Fleur de Sel има характерна минералност и хрупкавост, така че не може да бъде напълно репликирана.

Maldon е друг френски завършващ сол, който е много популярен сред професионалните готвачи. Той е малко по-сух от Fleur de Sel, но хрупкавите люспи имат подобна текстура. Хималайската розова сол има вкус, който е по-близо до Fleur de Sel, макар че текстурата е много различна. Корнишката сол също е подходящ заместител.

Обикновено не мислим за солта като нещо, което може да се развали, и технически тя не се разваля, но заради високото съдържание на влага на Fleur de Sel, тя изисква специално съхранение. Когато за пръв път получите Fleur de Sel, вероятно е в някакъв вид пластмасова или картонена опаковка, два материала, които Fleur de Sel не обича. Извадете я от опаковката и я съхранявайте в херметически затворен стъклен, керамичен или порцеланов контейнер. Съхранявана по този начин, тя трябва да запази ценната си влага и да остане свежа почти безкрайно.

Fleur de Sel
френска морска сол