Сашими се сервира на плата или чиния, понякога върху легло от шисо листа или настъргана дайкон репичка, и може да бъде подправено с продукти като соев сос, джинджифил, уасаби и цитрус. Обикновено се придружава от дип сос от соев сос или понзу, който е цитрусово-овкусен соев сос.
Въпреки че често се предполага, че сашими е вид суши, те се считат за две различни неща. Ключът е, че оризът е основната съставка на суши, а не топингът.
Етимологията на думата "суши" произлиза от думи, които означават "кисела храна" или "оцетна храна", което се отнася не до рибата, а до ориза. Традиционният суши ориз се приготвя с оризов оцет, както и със сол и захар.
Въпреки това, суши и сашими имат прилики. И двете са малки хапки и и двете се подправят с продукти като соев сос, джинджифил и уасаби. И двете се съчетават добре с бира или саке.
Сашими е японско ястие от тънко нарязана сурова храна, обикновено риба и морски дарове, но понякога и други меса.

Сашими често се бърка със суши, въпреки че двете са различни неща. Суши се прави с овкусен, оцетен ориз, който се оформя на купчини и се гарнира със сурови или варени морски дарове или се завива в листа от водорасли, наречени нори, около пълнежи от сурови или варени морски дарове, зеленчуци и други съставки.
Ключът е, че суши винаги се прави с ориз, докато сашими е винаги само суровият продукт сам по себе си.
В зависимост от съставката, сашими може да се нареже на различни форми, включително плоски резени, тънки ленти, правоъгълници, кубчета или диагонални резени. Острият нож и безупречните умения за рязане са от съществено значение за приготвянето на сашими, така че резените да са гладки, еднородни и визуално привлекателни.
В Япония, освен риба и морски дарове, сашими може да се прави и от тънко нарязани сурови меса като говеждо, свинско, пилешко и конско месо — въпреки че рибата и морските дарове са най-често срещаните.
И макар че повечето сашими се сервира сурово, някои продукти се готвят за кратко, било то задушени, запържени или сварени, заради вкуса и текстурата, но също така за да се избегне хранително отравяне.
Сашими може да се сервира самостоятелно, с бира, като закуска или като част от леко ядене, или като предястие.