Думата севиче се отнася както за самото ястие, така и за метода на приготвянето му. Различните страни в Южна и Централна Америка имат различни изписвания на думата, като "севиче" или "себиче" са някои от най-често срещаните варианти. Всяка страна придава своя уникален привкус на ястието, било то чрез използване на различни риби или морски дарове, или чрез видовете съставки, използвани за приготвяне на маринатата.
Обикновено обаче севичето се приготвя чрез накисване на парчета или филии от сурова риба, миди или скариди в кисела марината, обикновено състояща се от някакъв вид цитрусов сок, най-често лайм или лимон, но също така може да включва портокал, горчив портокал или други цитрусови плодове, които са характерни за региона.
С този метод, рибата претърпява някои от промените, които настъпват по време на обикновено готвене, като например промяна на цвета и на твърдостта, но без използването на топлина. Това означава, че въпреки че се променя цветът и текстурата на рибата, вкусът и не се променя, както се случва при готвене с топлина, така че остава свеж и суров.
Севичето е популярно в цяла Латинска Америка. Ето някои от най-разпространените варианти и страните, от които произхождат:
- Перуанско севиче
Перуанското севиче традиционно се приготвя с морски лаврак, комбиниран с лимонов сок, лук, люти чушки, както и варени сладки картофи и царевица на кочан.
- Еквадорско севиче
Този вариант традиционно включва скариди, мариновани в доматен сос, заедно с лимонов сок, горчив портокал и сол, и се сервира с печени царевични зърна, подобни на пуканки.
- Мексиканско севиче
Класическото мексиканско севиче се приготвя от риба като махи-махи, морски лаврак, миди и скариди, мариновани в лимонов сок, заедно с домати, лук, кориандър, домати, авокадо, маслини и краставици, и се сервира с тортила чипс.
Приготвянето на севиче започва с най-свежата риба и морски дарове, които можете да намерите. Това е както заради вкуса, така и заради безопасността на храните, тъй като мариноването в киселина не убива бактериите, които причиняват хранителни отравяния толкова ефективно, колкото готвенето с топлина.
Нарежете рибата и морските дарове на малки филийки или парчета, което им дава повече повърхностна площ, върху която киселината да действа. Правенето на парчетата доста малки всъщност е важна част от процеса. Ако останат в маринатата твърде дълго, рибата може да се разпадне. Обикновено, след 30 минути рискувате да я "сготвите" прекалено много. Затова искате вашите парчета да са достатъчно малки, така че след 15 до 20 минути външните части да бъдат твърди и непрозрачни, докато центърът остава полупрозрачен.
За съжаление, отговорът е не, поради няколко причини.
Първо, мариноването в киселина не убива бактериите, които причиняват разваляне или хранително отравяне, като готвенето с топлина. Което означава, че просто съхраняването на останалото севиче в хладилника ще позволи на тези бактерии да продължат да се размножават. Второ, киселините в маринатата ще продължат да "готвят" рибата, така че след няколко часа тя ще стане суха и ще се разпадне.
Севиче е популярно ястие от Латинска Америка, приготвяно чрез накисване на сурова риба и морски дарове в киселинен разтвор като цитрусов сок, заедно с люти чушки, лук и билки.

Бързи факти
- Сурова риба и морски дарове, накиснати в цитрусов сок
- Популярно в Централна и Южна Америка
- Често включва люти чушки и лук
- Може да се приготви от сурова риба, миди и скариди