Колко време трябва да варите картофите за пюре?

1. Колко време да варите картофите за пюре?

Времето, което трябва да варите картофите, които планирате да намачкате, зависи от размера на картофите (или парчетата картофи), които използвате.

Някои хора предпочитат да варят картофите цели, докато други предпочитат да ги нарежат на парчета преди варенето.

По-малките картофи (като червени картофи) ще се сварят по-бързо цели – около 15-20 минути във вряща вода. По-големите картофи (като рустет) изискват малко повече време – около 20-30 минути.

Ако предпочитате да нарежете картофите на кубчета първо, можете да се справите с около 15 минути във вряща вода, независимо от размера на картофа, с който сте започнали.

Въпреки че няма зададено време за варене, което винаги можете да използвате за перфектно картофено пюре, добро правило е да се уверите, че са сварени докрай. За да проверите това, пробийте картоф с вилица. Ако вилицата лесно преминава през картофа, значи е готов.

2. Да ги белите или не?

Независимо от това, което сте чували, не е необходимо да белите картофите преди варене (ако ги варите цели). Не само че необелените картофи абсорбират по-малко вода и задържат повече витамини и хранителни вещества, но и корите са обикновено по-лесни за премахване след готвене – просто се уверете, че сте изтъркали кожата добре първо, ако това е методът, който избирате.

Също можете напълно да обелите картофите, ако това е по-удобно за вас. Белачка за картофи или класически нож ще свършат работа.

Ако искате, можете също да нарежете картофите на кубчета или четвъртинки, ако искате да ускорите времето за готвене.

3. Колко сол трябва при варенето на картофите?

Поставете картофите в тенджера или голям съд, пълен със солена, студена вода. Картофите трябва да бъдат напълно потопени. Доведете водата до кипене, след това намалете топлината до ниска или средна. Когато можете лесно да пробиете картофите с вилица, те са готови.

Също така, не се шегуваме, когато казваме, че трябва да бъдете щедри с солта (около една супена лъжица на килограм картофи). Трябва да използвате повече, отколкото вероятно мислите, че е необходимо, за да може солта да влезне вътре в картофа.

Приготвянето на картофено пюре е невероятно просто и удовлетворяващо. Въпреки това, има няколко неща, които трябва да се вземат предвид преди да започнете. Ето какво трябва да знаете за направата на картофено пюре – от колко време да варите картофите до избора на най-добрите сортове картофи.

картофите

Може да харесате

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин