Apetit

Лесен трик за рязане на лук без сълзи

Просто охладете. Буквално.

В кухнята лукът може да се разглежда като необходимо зло. Той добавя невероятен вкус към много рецепти, но подготовката му не винаги е приятна. Рязането на лук може да предизвика парене в очите и дори сълзи, защото лукът освобождава химично вещество, което дразни слъзните жлези.

Теоретично, можете да сложите специални очила за рязане на лук, за да избегнете проблема (казват, че наистина работят). Но ако не искате да купувате специални аксесоари за кухнята, има един прост и ефективен начин да предпазите очите си от дразнене.

Дъска за рязане от дърво с нарязани на кръгчета луковици. На фона са видими още цели луковици и нож с черна дръжка.

Лукът освобождава химично вещество, което дразни слъзните жлези и предизвиква сълзи.

Охлаждането забавя химичната реакция, която освобождава дразнещия газ, което намалява ефекта върху очите.

Изплакнете очите си с хладка вода и се уверете, че сте в добре проветрено помещение, за да намалите остатъчния дразнещ газ.

Как да режете лук без сълзи

Има много митове за това как да намалите дразнещия ефект на лука. Някои хора поставят кибритена клечка между зъбите си, докато режат, а други се кълнат, че стърченето на езика помага. Ако тези трикове не вършат работа (а вероятно не вършат), сложете лука в хладилника.

Националната асоциация за лук препоръчва да охладите лука в хладилника за 30 минути преди рязане, за да намалите ефекта. Можете също да съхранявате цели, обелени луковици в хладилника, за да издържат по-дълго. По принцип обаче трябва да държите целия, необелен лук на хладно, тъмно и добре проветриво място. Прекалено високата влажност (като тази в хладилника) може да доведе до по-бързо разваляне на лука.

Рязането на лук не трябва да бъде сълзливо преживяване. Ако често ви се налага да режете лук, изберете по-малко дразнещи сортове като пресен или сладък лук. А за онези моменти, когато времето е ограничено, предварително нарязаният лук е отличен вариант.

лук