Лесен трик за рязане на лук без сълзи

1. Защо лукът кара очите ми да сълзят?

Лукът освобождава химично вещество, което дразни слъзните жлези и предизвиква сълзи.

2. Как охлаждането на лука помага да не сълзим докато режем?

Охлаждането забавя химичната реакция, която освобождава дразнещия газ, което намалява ефекта върху очите.

3. Какво да направя, ако очите ми вече са раздразнени?

Изплакнете очите си с хладка вода и се уверете, че сте в добре проветрено помещение, за да намалите остатъчния дразнещ газ.

Просто охладете. Буквално.

В кухнята лукът може да се разглежда като необходимо зло. Той добавя невероятен вкус към много рецепти, но подготовката му не винаги е приятна. Рязането на лук може да предизвика парене в очите и дори сълзи, защото лукът освобождава химично вещество, което дразни слъзните жлези.

Теоретично, можете да сложите специални очила за рязане на лук, за да избегнете проблема (казват, че наистина работят). Но ако не искате да купувате специални аксесоари за кухнята, има един прост и ефективен начин да предпазите очите си от дразнене.

Как да режете лук без сълзи

Има много митове за това как да намалите дразнещия ефект на лука. Някои хора поставят кибритена клечка между зъбите си, докато режат, а други се кълнат, че стърченето на езика помага. Ако тези трикове не вършат работа (а вероятно не вършат), сложете лука в хладилника.

Националната асоциация за лук препоръчва да охладите лука в хладилника за 30 минути преди рязане, за да намалите ефекта. Можете също да съхранявате цели, обелени луковици в хладилника, за да издържат по-дълго. По принцип обаче трябва да държите целия, необелен лук на хладно, тъмно и добре проветриво място. Прекалено високата влажност (като тази в хладилника) може да доведе до по-бързо разваляне на лука.

Рязането на лук не трябва да бъде сълзливо преживяване. Ако често ви се налага да режете лук, изберете по-малко дразнещи сортове като пресен или сладък лук. А за онези моменти, когато времето е ограничено, предварително нарязаният лук е отличен вариант.

Може да харесате

Карамелизиран лук
Средиземноморие

Карамелизиран Лук

35 мин
Апетитни филийки хрупкав хляб, препечени до златисто и покрити със сочни печени чери домати, ароматен зехтин и италиански билки. Лекият дъх на чесън и балсамова глазура придават допълнителна дълбочина на вкуса.
Супер Лесни и Бързи Рецепти

Печени Домати и Лук върху Препечена филия

30 мин
Гурме комбинация от пухкаво картофено пюре и богат гъбен сос с карамелизирани гъби и наситени вкусове на чесън, билки и червено вино. Гарнирано с прясно накълцан магданоз и прясно смлян черен пипер.
Франция

Гъбен Бургиньон

60 мин

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин