Най-добрият начин за съхранение на лук

1. Къде е най-доброто място за съхранение на лук?

Лукът се съхранява най-добре на хладно, тъмно и сухо място с добра вентилация, като гараж, мазе или килер.

2. Мога ли да съхранявам лук в хладилника?

Да, ако нямате подходящо хладно помещение, можете да съхранявате лука в хладилника. Той може да издържи до два месеца, стига хладилникът да не е прекалено влажен.

3. Колко дълго издържа лукът на кухненския плот?

На кухненския плот лукът може да издържи от две седмици до един месец, но това зависи от температурата и влажността в стаята.

4. Как да съхранявам нарязан лук?

Нарязаният лук трябва да се съхранява в херметически затворен съд в хладилника. Това ще му позволи да издържи до десет дни.

5. Как да избегна развалянето на лук?

Дръжте лука далеч от влага и слънчева светлина, осигурете му добра вентилация и не го трупайте на купчини.

6. Покълването на лук означава ли, че е развален?

Не, покълването на лук не го прави опасен за консумация, но може да промени вкуса му.

7. Трябва ли лукът да се съхранява в найлонов плик?

Не, найлоновите пликове задържат влага и могат да причинят плесен. Вместо това използвайте мрежести торбички или хартиени пликове с добра вентилация.

Независимо дали приготвяте омлет за закуска или следвате рецепта за изискано вечерно ястие, вероятно ще използвате някакъв вид лук. За разлика от много други зеленчуци, лукът може да издържи доста дълго време преди да бъде използван — но само ако спазвате няколко важни правила за съхранение. Ако го държите на грешното място, той може да се развали много по-бързо, отколкото бихте искали.

Къде и как да съхранявате лука

Целият, необелен лук се чувства най-добре в хладни условия, идеално между 7 и 13°C. Тъй като домът ви вероятно не е толкова хладен, можете да съхранявате лука в неотопляеми помещения като гараж, мазе или килер. Лукът обича сухота и тъмнина. Ако е изложен на влага или слънчева светлина, може да започне да покълва. Покълването не е опасно, но може да промени вкуса на лука. Ако го държите на хладно и сухо, лукът може да издържи до три месеца.

А ако нямате гараж или мазе?

Ако нямате подходящо хладно място за съхранение, най-добре е да държите целия, необелен лук в хладилника, където може да издържи до два месеца (стига хладилникът ви да не е прекалено влажен). Ако нямате друга опция, можете да го държите и на кухненския плот, но имайте предвид, че в този случай ще издържи само две седмици до един месец. Избягвайте по-топли места в кухнята.

Какво да правите с нарязан лук?

Нарязаният, но все още суров лук трябва винаги да се съхранява в хладилник, за да се избегне замърсяване. Поставете го в херметически затворен съд — ако можете, изберете стъклен, за да предотвратите абсорбирането на миризмата от пластмаса. Затвореният съд намалява окисляването и абсорбирането на влага, което позволява нарязаният лук да издържи до десет дни.

Могат ли лукът и картофите да се съхраняват заедно?

Може би сте чували, че не е добра идея да съхранявате лука и картофите близо един до друг. Смята се, че лукът произвежда газ, който може да накара картофите да се развалят по-бързо, а картофите отделят влага, която може да развали лука.

Добрата новина е, че не е нужно да се притеснявате за това. И двата продукта отделят ниски нива на етилен, така че можете да ги съхранявате заедно без риск от разваляне. Единственият възможен проблем е, че картофите могат да поемат миризмата на лука, но това не е голямо притеснение, ако ги готвите заедно!

Правете всичко възможно, за да държите лука на хладно, тъмно, сухо място с достатъчна вентилация. Ако не можете да спазвате всички правила за съхранение, плотът е приемлив вариант, но в този случай е по-добре да купувате лука според нуждите, вместо да го купувате на едро, за да избегнете отпадъци.

Може да харесате

Карамелизиран лук
Средиземноморие

Карамелизиран Лук

35 мин
Апетитни филийки хрупкав хляб, препечени до златисто и покрити със сочни печени чери домати, ароматен зехтин и италиански билки. Лекият дъх на чесън и балсамова глазура придават допълнителна дълбочина на вкуса.
Супер Лесни и Бързи Рецепти

Печени Домати и Лук върху Препечена филия

30 мин
Гурме комбинация от пухкаво картофено пюре и богат гъбен сос с карамелизирани гъби и наситени вкусове на чесън, билки и червено вино. Гарнирано с прясно накълцан магданоз и прясно смлян черен пипер.
Франция

Гъбен Бургиньон

60 мин

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин