Маята е това, което дава на възход хляба. Ако хлябът ви не се надига, уверете се, че маята ви не е изтекла. Маята е жив организъм, така че ако сте я държали в хладилника твърде дълго, част от нея може да е умряла и няма да произведе достатъчно възход. Проверете датата на изтичане и я съхранявайте в хладилника или фризера.
Използвайте типа мая, който рецептата ви препоръчва (сухата или инстантната са най-добри). Сухата мая трябва да разтворите в топла вода, преди да я добавите към другите съставки. Но ако водата е твърде гореща, може да убие маята. Ако е твърде студена, маята няма да се активира. Използвайте термометър, за да сте сигурни, че водата е около 40 °C.
Твърде много сол или захар също могат да убият маята ви. Солта трябва да бъде не повече от 2 процента от теглото на брашното, а захарта - не повече от 10 процента.