Греяно вино (Vin Brulé)

img
От Малина Георгиева
14.12.2024 г.
35 мин

Греяното вино, известно като Vin Brulé, е популярна топла напитка в северноиталианските и централноевропейските области. Това е изтънчена напитка с червено вино, ароматизирана с подправки и кори от цитруси, която се сервира гореща и е идеална за студените зимни дни.

Греяно вино (Vin Brulé)

Съвети

  • Ако искате греяното вино да е с по-слабо алкохолно съдържание, просто го кипете за по-дълго време, около 20 минути.
  • За по-интензивен цитрусов аромат, може да добавите цели резени портокал и лимон към напитката, а не само корите.
  • Използвайте висококачествени подправки - свежите подправки ще придадат по-интензивен аромат.
  • Сервирайте напитката веднага след прецеждане, за да запазите топлината и аромата.

Вариации

  • За по-различен вкус, можете да добавите кардамон или джинджифил към греяното вино.
  • Вместо с корите, опитайте с цял портокал или лимон, нарязани на резени, за по-нежна цитрусова нотка.
  • Добавете няколко парченца ябълка, за да придадете на напитката леко плодово усещане.

Интересни факти за съставките

  • Виното е основен компонент в тази рецепта и различните региони използват различни видове червено вино.
  • Звездният анасон е подправка, която придава леко сладък и анасонов аромат - използва се в много зимни напитки.
  • Сокът от портокал и лимон добавя свежест и лекота, като същевременно допринася за характерния вкус на греяното вино.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Греяно вино (Vin Brulé)
(1)

Греяно вино (Vin Brulé)

Традиционна топла напитка, ароматизирана с подправки и цитрусови кори.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 35 мин
ПОРЦИИ: 4
Кухня: Италиански
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
1

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Изсипете захарта в тенджера и добавете звездовиден анасон, карамфил и плодове хвойна.

Стъпка 2

Добавете канелени пръчици, настъргано индийско орехче и кори от портокал.

Стъпка 3

Добавете кори от лимон и изсипете червеното вино.

Стъпка 4

Разбъркайте добре и сложете да се вари. Изчакайте да кипне и след това оставете на слаб огън за около 30 минути.

Стъпка 5

Филтрирайте напитката, за да премахнете подправките и корите. Наслаждавайте се на греяното вино горещо!

Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 250г
Ст-ти за една порция
Калории
200
Мазнини 0г
Въглехидрати 20г
Фибри 0г
Захари 20г
Протеин 0г

Интересното при Vin Brulé е, че всяка област в Италия има своя уникална рецепта, която предава на следващите поколения. Например, в Пиемонт добавят мед, за да омекотят вкуса, докато в Трентино често използват портокалови корички за освежаване на аромата. Vin Brulé не само сгрява, но и събира хората заедно, създавайки уютна атмосфера. Традиционно се пие на открито, в компанията на приятели, което прави преживяването още по-специално и свързано със зимните празници.

Често задавани въпроси

1. Може ли да използвам бяло вино вместо червено?

Традиционно греяно вино се приготвя с червено вино, което придава богат цвят и вкус. Въпреки това, някои хора експериментират с бяло вино за по-лек и свеж вариант, макар че това ще промени оригиналния вкус.

2. Какви други подправки мога да използвам?

Можете да използвате други зимни подправки като кардамон или джинджифил, които ще добавят уникална нотка към вкуса на напитката или да опитате с готови миксове за греяно вино.

3. В какъв съд е най-добре да приготвя греяното вино?

Идеален е дълбок съд с капак, изработен от устойчив материал като неръждаема стомана, който ще поддържа равномерната температура по време на готвене.

4. Мога ли да направя безалкохолен вариант?

Да, можете да замените червеното вино с червен гроздов сок и да последвате същата процедура, за да получите безалкохолен вариант на напитката.

Греяното вино ще създаде уютна атмосфера във вашия дом през зимните месеци. Съчетайте го с печени кестени или ябълков щрудел за пълно удоволствие и уют.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Може да харесаш

Червена Сангрия
Смутита и Напитки

Червена Сангрия

10 мин
Лавандулова лимонада
Смутита и Напитки

Лавандулова лимонада

35 мин
Две чаши Аперол Шприц с лед и резени портокал, сервирани със сушени портокалови кръгчета.
Смутита и Напитки

Аперол Шприц

5 мин
Бяла сангрия
Смутита и Напитки

Бяла сангрия

190 мин

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 250г
Ст-ти за една порция
Калории
200

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин