Най-добрата печена сьомга

img
От Малина Георгиева
13.02.2025 г.
20 мин

Тази сочна, вкусна и деликатна печена сьомга е идеална за вечеря в делничен ден! Лесна за приготвяне с малко съставки - сьомга, лимоново-чеснов маслен сос и свежи билки.

печена сьомга

Съвети

  • Използвайте риба с кожа, за да задържите влажността на рибата.
  • Ако забравите да размразите рибата от вечерта, поставете я в студена вода за час.
  • Пригответе предварително всички гарнитури, тъй като сьомгата се пече бързо.

Вариации

  • Добавете тънко нарязани лимонови резенчета върху рибата за допълнителен свеж вкус.
  • За пикантен акцент, добавете щипка чили на прах или пипер.
  • Опитайте с различни билки, като мащерка или розмарин, вместо класическите магданоз и копър.

Интересни факти за съставките

  • Сьомгата е богата на омега-3 мастни киселини, които са полезни за сърцето и мозъка.
  • Лимонът не само добавя свежест, но и помага за задържането на цвета на продуктите заради своята киселинност.
  • Магданозът е източник на витамин К, който е важен за здравето на костите.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
печена сьомга
(1)

Най-добрата печена сьомга

Вкусна, сочна и лесна за приготвяне печена сьомга с лимонено-чеснов маслен сос.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 20 мин
ПОРЦИИ: 4
Кухня: Международна
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
1

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Извадете филетата от хладилника и ги оставете на стайна температура за 15 минути.

Стъпка 2

В малка купа смесете разтопеното масло и лимоновия сок. Поставете сьомгата в тава и я намажете с маслената смес.

Стъпка 3

Поръсете с чесън, сол и пипер и печете за 12 до 15 минути.

Стъпка 4

Преди сервиране поръсете с магданоз и копър.

Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 150г
Ст-ти за една порция
Калории
350
Мазнини 20г
Въглехидрати 2г
Фибри 0г
Захари 0.5г
Протеин 35г

Дивата сьомга съдържа повече хранителни вещества и е с по-добър вкус от развъдената, поради което често се предпочита от кулинарите.

Често задавани въпроси

1. С какво мога да заменя маслото?

Ако имате чувствителност към млечни продукти, може да използвате зехтин.

2. Може ли сьомгата да се приготви предварително и да се затопли по-късно?

Сьомгата може да се съхранява в хладилник до 3 дни, но за най-добър вкус и текстура е препоръчително да я затопляте бавно и на ниска температура, за да не се изсуши теърде много.

3. Какви други билки мога да използвам освен магданоз и копър?

Освен магданоз и копър, можете да използвате други свежи билки като босилек, кориандър или розмарин.

4. Как мога да разбера, че сьомгата е добре приготвена?

Внимателно натиснете с вилица върху най-дебелата част на рибата. Ако месото лесно се разделя на парчета и има светлорозов цвят, тогава сьомгата е готова. Ако е още полупрозрачна в центъра или не се разпада лесно, я оставете да се пече още малко.

5. Какъв вид гарнитура подхожда най много на печена сьомга?

Печената сьомга се съчетава чудесно с различни въглехидрати като ориз или картофи и зеленчуци, като зелен фасул, печено брюкселско зеле или спанак.

Надявам се да се насладите на тази печена сьомга! Ако я приготвите, споделете впечатленията си в коментарите по-долу.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 150г
Ст-ти за една порция
Калории
350

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин