Печени картофи с чесън и розмарин

img
От Елена Талин
20.02.2025 г.
110 мин

Здравейте, кулинарни ентусиасти! Днес ще ви покажа как да приготвите едни от най-вкусните печени картофи, които някога сте опитвали. Печени картофи с чесън и розмарин е класическа рецепта, която ще придаде неповторим аромат и вкус на вашата трапеза. Тази гарнитура е перфектна за всякакъв вид месо, риба или дори като самостоятелно ястие.

Картофите, приготвени по този начин, са със златиста хрупкава коричка и мека, пухкава вътрешност. Комбинацията от ароматен чесън и свеж розмарин придава на картофите уникален вкус, който ще ви накара да се връщате към тази рецепта отново и отново. Само с няколко прости съставки и малко време, ще създадете кулинарно чудо, което ще зарадва всички около масата.

Тази рецепта е подходяща за всички нива на кулинарни умения – от начинаещи до опитни готвачи. Следвайте стъпките и съветите, които ще споделя с вас, ще се насладите на перфектни печени картофи всеки път. Готови ли сте да започнем?

Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Апетитни печени картофи, овкусени с ароматен чесън, пресен магданоз и подправки, сервирани в бяла чиния. Перфектно гарнитурно ястие или лека вечеря, съчетаваща хрупкава текстура и богат вкус.
(1)

Печени картофи с чесън и розмарин

Класически печени картофи с хрупкава коричка, ароматизирани с чесън и свеж розмарин.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 110 мин
ПОРЦИИ: 4
Кухня: Международна
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
3

Продукти

2 кг
3 ч.л.
½ ч.ч.
8 скилидки
2 с.л.

Инструкции

Стъпка 1

Загрейте предварително фурната до 220°C.

Стъпка 2

Обелете картофите и ги нарежете на парчета с размер около 5 см. Поставете ги в тенджера с 1 ч.л. сол и покрийте с вода. Оставете водата да заври, след което намалете котлона и варете докато картофите омекнат.

Стъпка 3

Загрейте зехтина с чесъна и розмарина. Не ги оставяйте да прегорят. Заделете настрана.

Стъпка 4

Отцедете картофите, оставете ги да изсъхнат и ги прехвърлете в гевгир, за да може излишната вода да се отцеди.

Стъпка 5

Загрейте олиото в тава за печене във фурната, след което добавете картофите. Обърнете ги така, че да се покрият добре със зехтина. Печете за 30 минути.

Стъпка 6

Добавете чесъна и розмарина, разбъркайте картофите и продължете да печете, докато станат златисто кафяви и хрупкави.

Стъпка 7

Поръсете с останалата сол и сервирайте веднага.

Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 250г
Ст-ти за една порция
Калории
300
Мазнини 14г
Въглехидрати 40г
Фибри 5г
Захари 2г
Протеин 5г

Защо картофите се варят предварително?

 

Един любопитен аспект на рецептата е техниката на предварително сваряване на картофите преди печене.

 

Този метод не само скъсява времето за готвене, но и гарантира, че вътрешността на картофите става мека и пухкава, докато външната част става красиво златиста и хрупкава във фурната.

 

Тази техника използва нишестето в картофа за създаване на леко захабена повърхност, която при печене придобива прекрасен златист цвят и хрупкавост, подсилвайки солените аромати на чесъна и розмарина.

Често задавани въпроси

1. Какви картофи са най-подходящи за печене?

За печене най-подходящи са картофите с плътна и восъчна текстура, като например картофи. Те запазват формата си при печене и стават хрупкави отвън и кремообразни отвътре.

2. Как да направя картофите по-хрупкави?

Печете ги на по-висока температура и ги разбърквайте от време на време, за да се запекат равномерно от всички страни.

3. Какви подправки мога да добавя освен чесън и розмарин?

Освен чесън и розмарин, можете да добавите и други подправки, които да обогатят вкуса на картофите.

  • Сладък пипер: Червен, пушен или лют - за лека пикантност.
  • Черен пипер: За остър вкус.
  • Кимион: За топъл, орехов аромат.
  • Паприка: За сладък и пушен вкус.

Съвети

  • Набраздете леко повърхността на картофите, за да станат по-хрупкави.
  • Не препълвайте тавата, за да може всяко парче картоф да се изпече равномерно и да стане хрупкаво.
  • Следете температурата на олиото, за да предотвратите прегарянето на чесъна.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 250г
Ст-ти за една порция
Калории
300

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин