Пюре от тиква Цигулка

img
От Малина Георгиева
1.12.2024 г.
65 мин

Тиквата Цигулка е перфектната есенна гарнитура - гладка, кремообразна и пълна с хранителни вещества, като по-здравословна алтернатива на класическото картофено пюре.

Пюре от тиква "Цигулка"

Съвети

  • За по-лесно разрязване на тиквата, отрежете краищата и я затоплете в микровълнова печка за няколко минути.
  • Използвайте ръчен миксер за по-гладка и кремообразна текстура на пюрето.
  • Добавете прясно настърган пармезан за допълнителен вкус.
  • При сервиране, поръсете пюрето със свежи билки като мащерка или магданоз за по-приятен аромат.

Вариации

  • Добавете карамелизирани лукчета за по-сладък вкус.
  • Смесете тиквата с печен сладък картоф за разнообразие в текстурата.
  • Подправете с индийското орехче или джинджифил за лек пикантен акцент.
  • Поръсете с печени тиквени семки за хрупкава текстура.

Интересни факти за съставките

  • Тиквата е богата на витамин А, който е важен за здравето на очите и кожата.
  • Зехтинът съдържа здравословни мононенаситени мазнини и антиоксиданти.
  • Маслото добавя кремообразност към ястието, но също така доставя витамин D и калций.
  • Солта и пиперът са основни подправки, които помагат за подчертаване на естествените вкусове на ястието.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Пюре от тиква "Цигулка"
(1)

Пюре от тиква Цигулка

Пюре от тиква Цигулка - гладко, кремообразно и красиво като есенна гарнитура.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 65 мин
ПОРЦИИ: 4
Кухня: Международна
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
4

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Загрейте фурната на 200 ºC.

Стъпка 2

Разрежете тиквата на половина и извадете семената с лъжица.

Стъпка 3

Намажете със зехтин и подправете със сол и пипер.

Стъпка 4

Печете с кората надолу за около 40-45 минути.

Стъпка 5

След като тиквата се охлади, извадете вътрешността в купа.

Стъпка 6

Смачкайте с мелачка или електрически миксер, добавете масло и отново смачкайте.

Стъпка 7

Подправете със сол и пипер, украсете с розмарин.

Тиквата Цигулка е изключително хранителна и съдържа витамини A и C.

Въпреки че е типична за есенния сезон, тя всъщност може да се съхранява до 3 месеца, ако е на хладно и сухо място. Това я прави идеална за приготвяне на вкусно пюре и през зимата, когато се нуждаем от повече топлина и комфортни ястия!

Често задавани въпроси

1. Може ли рецептата да бъде направена без масло?

Да, можете да заместите маслото с растителен маргарин или да използвате повече зехтин вместо него.

2. Какви подправки мога да добавя освен сол и черен пипер?

Можете да добавите канела, индийско орехче или пикантни подправки като червен пипер за разнообразие във вкуса.

3. Как мога да съхранявам остатъците от пюрето?

Можете да съхранявате остатъците в херметически затворен контейнер в хладилника до 5 дни или да ги замразите до 2 месеца.

4. Мога ли е да използвам друг вид тиква?

Да, можете да използвате други видове зимна тиква, но текстурата и вкусът могат леко да се различават.

Това е лесна за приготвяне гарнитура, която е вкусна и пълна с хранителни вещества, перфектна за есенните дни. Ако ви е писнало да правите само картофено пюре, опитайте тази красива и много вкусна рецепта!

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин