Крем супа от печена тиква цигулка

img
От Елена Талин
19.01.2025 г.
80 мин

Крем супата от тиква цигулка е основна рецепта за есента и зимата. Насладете се на кремообразната текстура и топлия, сладко-солен вкус.

Крем супа от печена тиква цигулка

Съвети

  • Ако искате супата да бъде по-кремообразна, добавете малко сметана или една до две супени лъжици масло при блендиране. За безмлечен вариант, можете да добавите кокосово мляко или 1 шепа накиснато сурово кашу.
  • За по-лесно рязане на тиквата, микровълновата може да я затопли за 2-3 минути, което значително улеснява процеса на разрязване.
  • Използвайте пасатор, ако нямате на разположение кухненски блендер.
  • Не забравяйте за гарнитурите! Свежите билки като магданоз, мащерка, градински чай и лук са задължителни! На тази супа много вървят семената от тиква, препечени бадеми, хрупкави парченца бекон или печени нахут.

Вариации

  • Можете да замените зеленчуковия бульон с пилешки бульон за по-богат вкус.
  • За тези, които обичат пикантно, добавете малко червен пипер.
  • Ако искате супата да е по-сладка, добавете малко мед или кленовия сироп.
  • Добавете други зеленчуци като моркови или праз за допълнителен вкус и нутриенти.

Интересни факти за съставките

  • Тиквата "Цигулка" е изключително богата на витамин А и бета-каротин, които са полезни за зрението и кожата.
  • Джинджифилът и индийското орехче притежават противовъзпалителни свойства и помагат за загряване на тялото през студените месеци.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Крем супа от печена тиква цигулка
(12)

Крем супа от печена тиква цигулка

Ароматна крем супа от тиква цигулка, перфектна за есенно-зимния сезон.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 80 мин
ПОРЦИИ: 4
Кухня: Международна
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
7

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Почистете тиквата цигулка, като я разрежете наполовина и премахнете семената.

Стъпка 2

Намажете тиквата с масло, поръсете със сол и пипер, обърнете с резбата надолу и печете 60 минути при 220°C.

Стъпка 3

След 30 минути добавете лука към тавата, нарязан с резбата надолу, и продължете да печете за още 30 минути.

Стъпка 4

Изстържете печената тиква и я добавете в блендер заедно с останалите съставки. Смесете до кремообразна консистенция.

Стъпка 5

Добавете сол и черен пипер по желание. Сервирайте гореща, декорирайки с печени тиквени семки, магданоз и черен пипер.

Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 250г
Ст-ти за една порция
Калории
150
Мазнини 5г
Въглехидрати 25г
Фибри 4г
Захари 10г
Протеин 2г

Тази крем супа е не само веганска, но и натурално безглутенова. Тиквата Цигулка е богата на бета-каротин, който тялото превръща във витамин А. Само една порция тиква може да осигури повече от 100% от дневната нужда от витамин А!

Често задавани въпроси

1. Какви предимства носи запичането на тиквата в сравнение с обикновеното варене?

Запичането на тиквата придава земен, опушен и карамелизиран сладък вкус, който значително подобрява рецептата в сравнение с традиционната тиквена супа, приготвена на котлон.

2. Как мога да направя супата дори по-кремообразна?

Можете да добавите лъжица или две прясно масло, когато смесвате съставките, или малко сметана за по-кремообразен резултат.

3. Как да съхранявам супата, за да я ползвам по-късно през седмицата или през зимата?

За съхранение през седмицата можете да държите супата в херметически затворен контейнер в хладилника за 4 до 5 дни. За по-дълготрайно съхранение през зимата я замразете в контейнер, който е безопасен за замразяване, за до 3 месеца.

Тази супа е истинско удоволствие за сетивата, идеална за студените месеци и може да се съхранява за няколко дни напред.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Остави коментар

Перфектна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 250г
Ст-ти за една порция
Калории
150

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин