Супа от Цвекло

img
От Елена Талин
2.01.2025 г.
40 мин

Супата от цвекло е перфектна за подгряване на тялото в студените дни. Тази топла смес от вкусни земни аромати е изключително вкусна и полезна.

Супа от Цвекло

Интересни и полезни факти за съставките

Цвекло
  • Цвеклото е богато на витамини като витамин C, фолат и манган. Също така е добър източник на антиоксиданти.
  • Поддържа здравето на сърцето чрез понижаване на кръвното налягане, подобрява физическата издръжливост и подпомага детоксикацията на черния дроб.
Пащърнак
  • Пащърнакът съдържа по-малко въглехидрати в сравнение с картофите, което го прави по-лека алтернатива.
  • Поддържа здравето на храносмилателната система благодарение на високото съдържание на диетични влакнини.
Джинджифил
  • Джинджифилът е известен със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.
  • Той е ефективен при облекчаване на храносмилателни проблеми като гадене и подуване.
Чесън и Лук
  • Чесънът и лукът са естествени антибактериални агенти и могат да подпомогнат имунната система.
  • Те съдържат алицин, който е мощен антиоксидант и помага в борбата със свободните радикали.

Вариации на рецептата

  • Добавка на кокосово мляко: Можете да добавите малко кокосово мляко към супата за по-кремообразна текстура и лек аромат.
  • Други зеленчуци: Можете да добавите моркови или картофи към супата, за да обогатите аромата и вкуса.
  • Подправки: Ако искате по-пикантна версия, добавете малко лют червен пипер по време на приготвянето.
  • Постно: Тази супа е идеална за вегани и вегетарианци, но може да се направи и с пилешки бульон за любителите на месо.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Супа от цвекло
(1)

Супа от Цвекло

Супа от цвекло, пащърнак, джинджифил, лук и чесън. Кремообразна, солена и богата на вкус. Перфектна за сервиране самостоятелно, към салата или здравословно основно ястие.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 40 мин
ПОРЦИИ: 4
Кухня: Американска
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
0

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Гответе лука във голяма тенджера на средно висока температура с малко зехтин за около 3-4 минути.

Стъпка 2

Добавете чесъна, джинджифила, солта и пипера и гответе още 1-2 минути.

Стъпка 3

Добавете нарязаното на кубчета цвекло, пащърнака и зеленчуковия бульон. Вдигнете температурата до висока и оставете да ври. След това намалете температурата до ниска, покрийте тенджерата и оставете да къкри за около 25-30 минути, или докато цвеклото е меко при набождане с вилица.

Стъпка 4

Прехвърлете супата в мощен блендер(или използвайте пасатор) и разбийте за една минута до получаване на гладка и кремообразна консистенция.

Стъпка 5

Сервирайте в купа и украсете с малко кисело мляко, магданоз, черни сусамови семена и натрошен черен пипер.

В Древна Гърция и Рим цвеклото не се е използвало толкова като храна, колкото като лечебно средство. Гърците вярвали, че цвеклото е свещено и го поднасяли като дар на бог Аполон в храма в Делфи. Римляните пък използвали листата му за лечение на треска и рани. Интересно е, че корените на цвеклото станали популярни за консумация едва през Средновековието!

Често задавани въпроси

1. Мога ли да използвам печено цвекло вместо свежо за супа от цвекло?

Да, можете да използвате печено цвекло вместо свежо. Просто имайте предвид, че печеното цвекло ще внесе малко по-сладък и интензивен вкус в супата.

2. Колко време може да се съхранява супата от цвекло в хладилника?

Можете да съхранявате супата в хладилника до 4-5 дни в плътно затворен съд. Просто я затоплете преди сервиране.

3. Мога ли да замразявам супата?

Да, можете да замразите супата. Оставете я да се охлади напълно, налейте я в херметичен контейнер или пликове за замразяване и я съхранявайте във фризера до 3 месеца.

Съвети

  • Проверка на цвеклото: За да проверите дали цвеклото е готово, просто използвайте вилица. Ако тя лесно прониква в цвеклото, е готово за блендиране.
  • Цвеклото оцветява ръцете: За да избегнете петна върху кожата при белене и нарязване на цвекло, можете да носите ръкавици. Също така, ръцете могат да се почистят със сок от лимон или сода за хляб.
  • Контрол на текстурата: Можете да регулирате гъстотата на супата чрез добавяне на допълнително количество зеленчуков бульон.
  • Блендиране: Ако нямате високоскоростен блендер, можете да използвате пасатор. Това може да отнеме малко по-дълго време, за да постигнете гладка текстура но крайният резултат ще е същият.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин