Супата от цвекло е перфектна за подгряване на тялото в студените дни. Тази топла смес от вкусни земни аромати е изключително вкусна и полезна.

Интересни и полезни факти за съставките
Цвекло
- Цвеклото е богато на витамини като витамин C, фолат и манган. Също така е добър източник на антиоксиданти.
- Поддържа здравето на сърцето чрез понижаване на кръвното налягане, подобрява физическата издръжливост и подпомага детоксикацията на черния дроб.
Пащърнак
- Пащърнакът съдържа по-малко въглехидрати в сравнение с картофите, което го прави по-лека алтернатива.
- Поддържа здравето на храносмилателната система благодарение на високото съдържание на диетични влакнини.
Джинджифил
- Джинджифилът е известен със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.
- Той е ефективен при облекчаване на храносмилателни проблеми като гадене и подуване.
Чесън и Лук
- Чесънът и лукът са естествени антибактериални агенти и могат да подпомогнат имунната система.
- Те съдържат алицин, който е мощен антиоксидант и помага в борбата със свободните радикали.
Вариации на рецептата
- Добавка на кокосово мляко: Можете да добавите малко кокосово мляко към супата за по-кремообразна текстура и лек аромат.
- Други зеленчуци: Можете да добавите моркови или картофи към супата, за да обогатите аромата и вкуса.
- Подправки: Ако искате по-пикантна версия, добавете малко лют червен пипер по време на приготвянето.
- Постно: Тази супа е идеална за вегани и вегетарианци, но може да се направи и с пилешки бульон за любителите на месо.
Още няколко вкусни супи
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!

Супа от Цвекло
Продукти
Инструкции
Гответе лука във голяма тенджера на средно висока температура с малко зехтин за около 3-4 минути.
Добавете чесъна, джинджифила, солта и пипера и гответе още 1-2 минути.
Добавете нарязаното на кубчета цвекло, пащърнака и зеленчуковия бульон. Вдигнете температурата до висока и оставете да ври. След това намалете температурата до ниска, покрийте тенджерата и оставете да къкри за около 25-30 минути, или докато цвеклото е меко при набождане с вилица.
Прехвърлете супата в мощен блендер(или използвайте пасатор) и разбийте за една минута до получаване на гладка и кремообразна консистенция.
Сервирайте в купа и украсете с малко кисело мляко, магданоз, черни сусамови семена и натрошен черен пипер.
В Древна Гърция и Рим цвеклото не се е използвало толкова като храна, колкото като лечебно средство. Гърците вярвали, че цвеклото е свещено и го поднасяли като дар на бог Аполон в храма в Делфи. Римляните пък използвали листата му за лечение на треска и рани. Интересно е, че корените на цвеклото станали популярни за консумация едва през Средновековието!
Често задавани въпроси
Да, можете да използвате печено цвекло вместо свежо. Просто имайте предвид, че печеното цвекло ще внесе малко по-сладък и интензивен вкус в супата.
Можете да съхранявате супата в хладилника до 4-5 дни в плътно затворен съд. Просто я затоплете преди сервиране.
Да, можете да замразите супата. Оставете я да се охлади напълно, налейте я в херметичен контейнер или пликове за замразяване и я съхранявайте във фризера до 3 месеца.
Съвети
- Проверка на цвеклото: За да проверите дали цвеклото е готово, просто използвайте вилица. Ако тя лесно прониква в цвеклото, е готово за блендиране.
- Цвеклото оцветява ръцете: За да избегнете петна върху кожата при белене и нарязване на цвекло, можете да носите ръкавици. Също така, ръцете могат да се почистят със сок от лимон или сода за хляб.
- Контрол на текстурата: Можете да регулирате гъстотата на супата чрез добавяне на допълнително количество зеленчуков бульон.
- Блендиране: Ако нямате високоскоростен блендер, можете да използвате пасатор. Това може да отнеме малко по-дълго време, за да постигнете гладка текстура но крайният резултат ще е същият.
Остави коментар