Месенето е механична обработка на тесто, при която съставките се смесват. След месене тестото става меко, гладко и еластично, което го прави лесно за работа.
Месене
Какво е месене?
Инструменти за месене
За месене са необходими купа или набрашнена дъска. В професионалната кухня се използва специален миксер за месене.
Техники за месене
Месенето е подходящо за всякакъв вид тесто: безквасно (без мая), маслено тесто, и квасно (с мая). За плътно тесто месете по класически начин - триене на масата, сгъване и отново триене. Мекото тесто се бие - също се трие и сгъва, но в обратна посока - от масата към вас. Мокрото тесто се меси по 'мързелив' начин - разтягане и сгъване на тестото директно в купата. След 5-8 сгъвания тестото става еластично и готово за работа.
Съвети за месене
За да предотвратите масленото тесто да стане твърдо и жилаво, добавете няколко супени лъжици студена вода преди месене. Препоръчва се тестото да се меси със сухи ръце. Ръчното месене прави тестото по-меко и деликатно, придавайки му по-богат вкус.







