Безопасно ли е да се яде сирене, което малко е мухлясало?

1. Разбиране на сиренето и мухъла

Сиренето се прави основа от мляко с добавена сол, „добри“ бактерии, които помагат за разграждането на млякото, и понякога ензим, наречен ренин, който помага на млякото да се сгъсти. Тези микроби, продължават да бъдат активни, понякога водейки до син, бял или сив мухъл на повърхността на сиренето.

2. Какво да направите при различните видове сирене?

За твърди и полутвърди сирена(кашкавал) като чедър, Пармиджано-Реджано или швейцарско сирене, те не съдържат много влага. Мухълът обикновено не може да проникне дълбоко в тези сирена, така че обикновено е безопасно да отрежете мухлясалите части и да изядете останалото.

Някои сирена като Камамбер и Бри се правят с мухъл. Те са покрити с мухъл – кората! Препоръчително е тези меки сирена да се изхвърлят, ако образуват мухъл, който не е част от производствения процес.

Но ако намерите пухкави, гадни неща, растящи в меко сирене като крема сирене или котидж сирене, тогава го изхвърлете. Тъй като тези продукти имат много влага, мухълът може да расте под повърхността и в цялото сирене.

Също така трябва да изхвърлите целия пакет, ако намерите мухъл в пакет от всякакъв вид сирене, което е настъргано, натрошено или нарязано.

3. Предотвратяване на мухъл в сиренето

Най-добрият начин да предотвратите мухлясването на сиренето е да не престоява. Купувайте точното количество, което ви е нужно за рецептата, сандвича или сиренето, което приготвяте. Опаковайте го в пергаментова или восъчна хартия, която ще му позволи да диша без да събира излишна влага.

Сиренето не само може да мухляса, ако престоява твърде дълго, но може и да стане по-малко вкусно.

Не се преструвайте, че не сте мислили за това. Подготвяте сандвич и забелязвате, че парчето кашкавал има малко мухъл върху него. Трябва ли да го изхвърлите всичкото или е добре да отрежете мухлясалата част и да си изядете обяда? Оказва се, че може да спасите някои видове сирене, но това зависи от типа сирене.

мухлясало сирене

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин