Apetit

Топ 9 храни за нисковъглехидратни и нискомаслени диети

Ако следвате нисковъглехидратна или нискомаслена диета, е важно да избирате засищащи храни, за да отговорите на своите хранителни нужди.

Не забравяйте, че има здравословни мазнини (като тези, които се намират в ядките, семената или авокадото) и сложни въглехидрати (като пълнозърнестите храни), които подхранват вашето тяло и го помагат да процъфтява.

Ето 9 хранителни избора, които могат да бъдат подходящи и за нисковъглехидратни, и за нискомаслени диети.

Изображение на разнообразни съставки за приготвяне на храна, подредени на стилно кухненско бюро. На преден план се виждат половина авокадо с костилка, резени червено репички в чиния, четири сварени яйца с кремообразни жълтъци в друга чиния и бутилка с тъмен сос. В задния план са подредени голяма купа с боб и печурки, тарелка със зелен фасул, както и черен сусам и клончета чесън. Опитен подбор за здравословна и свежа кухня.

Тези диети помагат за контрол на теглото и подпомагат сърдечното здраве, като намаляват излишната захар и наситените мазнини в храненето. Те са подходящи за хора, които искат да подобрят метаболитното си здраве и да контролират калорийния прием.

Да, можете. Избирайте плодове с ниско съдържание на въглехидрати като горски плодове, ябълки и круши, които са подходящи за нисковъглехидратни и нискомаслени диети и са богати на витамини и фибри.

Пилешкото месо, пуешкото месо и дивечът са отлични източници на протеин с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати, което ги прави идеални за тези диети. Те осигуряват пълноценен протеин и важни микроелементи.

Зеленчуци като аспержи, тиквички, броколи, краставици и листни зеленчуци са подходящи, защото съдържат ниско количество калории и въглехидрати, като същевременно са богати на фибри и витамини.

1. Зелени салати и марули

Най-добрият начин да напълните нисковъглехидратната или нискомаслената си чиния е да започнете с щедра порция зелени салати и марули. Те добавят обем към ястието, без да добавят много калории. Макар че марулята айсберг не е лоша – по-тъмните зелени и марулите са по-мъдър избор, тъй като съдържат повече витамини и минерали.

За нисковъглехидратен план: Добавете нисковъглехидратен дресинг като синьо сирене, италиански или винегрет. За нискомаслен план: Добавете лимонов сок или нискомаслен дресинг.

Снимка на свежа салата от листа, сервирана в чиния със златист кант. Салатата е смес от зелени листа и малки парчета бяло и тъмночервено зеле. Чинията е позиционирана върху светла дървена повърхност.

2. Аспержи

Този зеленчук може да бъде център на нисковъглехидратни или нискомаслени ястия. Освен че е с ниско съдържание на въглехидрати и почти без мазнини, аспержите са нискокалорични и съдържат витамини като фолат и витамин А. Една чаша аспержи също съдържа 2,8 грама фибри, 3 грама протеин и 32 mg калций.

Сноп зелен аспержи, вързани с връв, подредени хоризонтално на бял фон.

3. Тиквички

Тиквичките са още един зеленчук с ниско съдържание на въглехидрати и почти без мазнини, който е вкусен в пържени ястия. Те могат да се сотират самостоятелно или с други зеленчуци.

Тиквичките осигуряват малко въглехидрати (3,9 г на чаша), но са отличен източник на витамин С и добър източник на витамин В6.

Група пресни краставици подредени върху пазарски щанд, с фокус върху предните плодове и размазан фон, на който се вижда светла сграда.

4. Домати

Доматите са вкусни в доматена супа или нарязани сурови в салата или сандвич. Като зеленчук (технически плод), доматите са естествено без мазнини.

Яркочервени домати на клони разположени върху бяла повърхност. Няколко клончета домати са разпръснати пред кафява керамична купа, която също е пълна с домати, излъчващи свежест и сочност, на бял неутрален фон.

5. Пилешко месо

В зависимост от начина на приготвяне, пилешките гърди са нискомаслени и отличен източник на протеини. Подобно на сьомгата, те имат много малко въглехидрати.

6. Дивеч

Месата от дивеч, като еленско и лосово месо, са отличен източник на протеини, карнитин и цинк.

7. Бульон

Бульонът или основата за супи могат да се използват за приготвяне на супи, яхнии и сосове. Те също могат да се използват в други рецепти за поддържане на месото влажно по време на готвене, така че да се нуждаете от по-малко мазнини или масло.

Снимка на кухненска сцена с голяма бяла купа супа от наситено жълт цвят, заобиколена от съставки за готвене - броколи, прясно нарязан праз, дървена дъска, кухненски нож и малка бяла купичка със сол. На преден план са разпръснати стръкове сушен чубриц.

8. Ягоди и горски плодове

Ягодите са с високо съдържание на витамини и антиоксиданти. Те са почти без мазнини и са сред плодовете с най-ниско съдържание на въглехидрати.

За нисковъглехидратен план: Сервирайте ягоди и боровинки с бита сметана и нарязани бадеми. За нискомаслен план: Сервирайте ягоди с неподсладено нискомаслено кисело мляко.

Пресни горски плодове, подредени върху светла дървена табла – малини, къпини, боровинки и череши, с листенца прясна мента за украса. В заден план, малки бели чинии с още плодове.

9. Сьомга

Сьомгата не е с ниско съдържание на мазнини, но е богата на омега-3 мастни киселини, които са полезни за вашата сърдечно-съдова система. Тя също е отличен източник на протеини и съдържа антиоксидант, наречен астаксантин.

Ако сте избрали да следвате една от тези диети, уверете се, че приемате достатъчно калории, за да отговорите на вашите дневни нужди, и че ядете разнообразни хранителни продукти, за да получите нужните витамини и минерали.

нисковъглехидратни диети
нискомаслени диети
кето