Home - Всичко за продуктите - Топ 9 храни за нисковъглехидратни и нискомаслени диети
Топ 9 храни за нисковъглехидратни и нискомаслени диети
Тези диети помагат за контрол на теглото и подпомагат сърдечното здраве, като намаляват излишната захар и наситените мазнини в храненето. Те са подходящи за хора, които искат да подобрят метаболитното си здраве и да контролират калорийния прием.
Да, можете. Избирайте плодове с ниско съдържание на въглехидрати като горски плодове, ябълки и круши, които са подходящи за нисковъглехидратни и нискомаслени диети и са богати на витамини и фибри.
Пилешкото месо, пуешкото месо и дивечът са отлични източници на протеин с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати, което ги прави идеални за тези диети. Те осигуряват пълноценен протеин и важни микроелементи.
Зеленчуци като аспержи, тиквички, броколи, краставици и листни зеленчуци са подходящи, защото съдържат ниско количество калории и въглехидрати, като същевременно са богати на фибри и витамини.
Ако следвате нисковъглехидратна или нискомаслена диета, е важно да избирате засищащи храни, за да отговорите на своите хранителни нужди.
Не забравяйте, че има здравословни мазнини (като тези, които се намират в ядките, семената или авокадото) и сложни въглехидрати (като пълнозърнестите храни), които подхранват вашето тяло и го помагат да процъфтява.
Ето 9 хранителни избора, които могат да бъдат подходящи и за нисковъглехидратни, и за нискомаслени диети.
1. Зелени салати и марули
Най-добрият начин да напълните нисковъглехидратната или нискомаслената си чиния е да започнете с щедра порция зелени салати и марули. Те добавят обем към ястието, без да добавят много калории. Макар че марулята айсберг не е лоша – по-тъмните зелени и марулите са по-мъдър избор, тъй като съдържат повече витамини и минерали.
За нисковъглехидратен план: Добавете нисковъглехидратен дресинг като синьо сирене, италиански или винегрет. За нискомаслен план: Добавете лимонов сок или нискомаслен дресинг.

2. Аспержи
Този зеленчук може да бъде център на нисковъглехидратни или нискомаслени ястия. Освен че е с ниско съдържание на въглехидрати и почти без мазнини, аспержите са нискокалорични и съдържат витамини като фолат и витамин А. Една чаша аспержи също съдържа 2,8 грама фибри, 3 грама протеин и 32 mg калций.

3. Тиквички
Тиквичките са още един зеленчук с ниско съдържание на въглехидрати и почти без мазнини, който е вкусен в пържени ястия. Те могат да се сотират самостоятелно или с други зеленчуци.
Тиквичките осигуряват малко въглехидрати (3,9 г на чаша), но са отличен източник на витамин С и добър източник на витамин В6.

4. Домати
Доматите са вкусни в доматена супа или нарязани сурови в салата или сандвич. Като зеленчук (технически плод), доматите са естествено без мазнини.

5. Пилешко месо
В зависимост от начина на приготвяне, пилешките гърди са нискомаслени и отличен източник на протеини. Подобно на сьомгата, те имат много малко въглехидрати.
6. Дивеч
Месата от дивеч, като еленско и лосово месо, са отличен източник на протеини, карнитин и цинк.
7. Бульон
Бульонът или основата за супи могат да се използват за приготвяне на супи, яхнии и сосове. Те също могат да се използват в други рецепти за поддържане на месото влажно по време на готвене, така че да се нуждаете от по-малко мазнини или масло.

8. Ягоди и горски плодове
Ягодите са с високо съдържание на витамини и антиоксиданти. Те са почти без мазнини и са сред плодовете с най-ниско съдържание на въглехидрати.
За нисковъглехидратен план: Сервирайте ягоди и боровинки с бита сметана и нарязани бадеми. За нискомаслен план: Сервирайте ягоди с неподсладено нискомаслено кисело мляко.

9. Сьомга
Сьомгата не е с ниско съдържание на мазнини, но е богата на омега-3 мастни киселини, които са полезни за вашата сърдечно-съдова система. Тя също е отличен източник на протеини и съдържа антиоксидант, наречен астаксантин.
Ако сте избрали да следвате една от тези диети, уверете се, че приемате достатъчно калории, за да отговорите на вашите дневни нужди, и че ядете разнообразни хранителни продукти, за да получите нужните витамини и минерали.