Паста с нахут

img
От Малина Георгиева
22.01.2025 г.
30 мин

Пастата с нахут е леко и вкусно ястие, с деликатни капелини и наситен вкус на нахута. Това ястие е не само ароматно, но и много хранително, то е чудесен източник на растителни протеини и фибри. Идеално за лесна вегетарианска вечеря или обяд.

Паста с нахут

Съвети

  • Използвайте сварен или консервиран нахут за по-бързо приготвяне.
  • При разбиване на горещи съставки в блендер, оставете отворен капака леко, за да предотвратите задържането на пара.
  • За по-мек вкус на соса, добавете малко овесено мляко при блендиране.
  • Ако предпочитате по-пикантен вкус, увеличете количеството червен пипер според вашия вкус.
  • Можете да приготвите соса предварително и да го съхранявате в хладилник до 2 дни.

Вариации

  • За по-кремообразен сос, добавете няколко супени лъжици тахан при блендиране.
  • Използвайте различни видове подправки като розмарин или мащерка за разнообразие във вкуса.
  • Вместо капелини, можете да използвате спагети или пене, които ще придадат различна текстура.
  • Добавете нарязани маслини или каперси за допълнителен солен вкус.
  • За безглутенова версия използвайте безглутенова паста.

Интересни факти за съставките

  • Нахутът е богат на протеини и фибри, което го прави отличен хранителен източник.
  • Кимионът е известен със своите антиоксидантни свойства и се използва широко в много кухни по света.
  • Зехтинът е един от основните компоненти на средиземноморската диета и е известен със своите ползи за сърцето.
  • Лимоновият сок освежава ястието и добавя витамин C, който е важен за имунната система.
  • Кориандърът има цитрусов вкус и често се използва за добавяне на свежест в различни ястия.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Паста с нахут
(1)

Паста с нахут

Веганска паста с кремообразен нахутен сос.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 30 мин
ПОРЦИИ: 4
Кухня: Средиземноморска
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
4

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Изплакнете и отцедете нахута.

Стъпка 2

Загрейте една супена лъжица зехтин в голям тиган и добавете кимиона и кориандъра. Гответе за една минута.

Стъпка 3

Добавете нахута, солта, черния пипер, чесъна на прах и люспите от червен пипер в тигана. Гответе за около 5 минути.

Стъпка 4

Извадете всичкия нахут от тигана, с изключение на около 1/4 чаша, и го поставете в блендер.

Стъпка 5

Сварете пастата по инструкции и запазете 1 чаша от водата. Изцедете пастата и я добавете към нахута в тигана.

Стъпка 6

Добавете втората супена лъжица зехтин към блендера с нахут и водата от пастата. Блендирайте до гладкост на сместа.

Стъпка 7

Полейте пастата с нахутения сос и добавете магданоз и лимонов сок. Поднесете ястието горещо.

Пастата с нахут е ястие вдъхновено от традиционната италианска кухня, където нахутът често се използва в различни рецепти, особено в южната част на страната.

Често задавани въпроси

1. Може ли да използвам други видове бобови растения за тази рецепта?

Да, можете да замените нахута с бял фасул или други предпочитани бобови растения, за да създадете подобен сос.

2. Какво мога да добавя, за да направя соса по-кремообразен?

Може да добавите малко зехтин или тахан към блендираните съставки, за да получите по-кремообразна консистенция.

3. Как мога да направя ястието по-пикантно?

Можете да добавите повече люспи червен пипер или нарязана люта чушка по време на готвене на нахута, което ще придаде по-пикантен вкус на ястието.

4. С какво мога да украся ястието?

Можете да използвате други класически съставки като нарязан пресен босилек, зехтин с чесън или настъргана лимонова кора.

5. Мога ли да използвам безглутенова паста за рецептата?

Да, можете да замените обикновената паста с безглутенова, като например такава от ориз или киноа.

Това ястие е лесно за приготвяне, идеално за вегетарианци и предлага балансиран вкус и енергия през целия ден.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин