Тази паста с карамелизиран лук е едно супер свежо и вкусно предложение, подходящо за вечеря. Сочните домати, сладкият карамелизиран лук и свежият босилек създават вълшебно съчетание на аромати. Опитайте я, няма да съжалявате!

Съвети
- Обелете лука и го нарежете на много тънки филийки, като оставите основата му, за да не се разпадне.
- Дръжте тенджерата с доматите покрита с капак, за да запазите вкуса на соса.
- Запазете част от водата, в която сте варили пастата, ще ви е нужна, когато ги прехвърлите в соса.
Вариации
- Вместо класически спагети, можете да използвате паста в любимата си форма.
- Добавете пармезан или пекорино за допълнителен вкус.
- За да придадете пикантен акцент, добавете сухи люти чушки или червен пипер към соса.
- Използвайте карамелизиран бял лук вместо червен, ако предпочитате по-нежен вкус.
Интересни факти за съставките
- Червеният лук е известен със своя сладък вкус, което го прави идеален за карамелизиране.
- Когато доматите се готвят, те освобождават естествени захари и киселини, които помагат да се балансират ароматите на ястието и да се създаде по-богат сос.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!

Паста с Карамелизиран лук и Бурата
Продукти
Инструкции
Обелете лука и го нарежете на тънки филийки.
В голяма тенджера загрейте зехтин и добавете лука. Посолете и гответе на слаб огън за около 20 минути, разбърквайте често.
Междувременно измийте и нарежете доматите.
В друга тенджера загрейте зехтин, добавете чесън и доматено пюре, и след като чесънът получи златист загар, го извадете.
Добавете доматите, разбъркайте и оставете да се готвят на силен огън за 5 минути.
Посолете и натиснете доматите с дървена лъжица, след което покрийте с капак и варете на слаб огън още 15 минути.
Когато лукът стане мек, добавете захар, деглазирайте с балсамов оцет и гответе още 15 минути.
Сварете пстата до ал денте в подсолена вода и я отцедете, запазвайки част от водата за готвене.
Прехвърлете спагетите в соса и довършете готвенето, добавяйки отделената вода за готвене от спагетите.
Добавете зехтин, разбъркайте и сервирайте спагетите с бурата, карамелизиран лук и пресен босилек.
Карамелизираният лук има дълбоки корени във френската кухня, където се използва за приготвяне на класическата френска лучена супа. Макар да се среща в различни кухни по света, французите са го превърнали в кулинарно изкуство, като го добавят към всичко – от сосове и супи до тартове и крок мосю. Техниката на карамелизиране извлича естествената сладост на лука и добавя богат вкус, който прави всяко ястие по-изискано и ароматно.
Често задавани въпроси
Може да използвате рикота, мозарела или меко козе сирене като алтернативи на Буратата.
За по-нискокалоричен вариант, може да използвате пълнозърнеста паста и да намалите количеството сирене или да го замените с по-нискомаслено сирене.
Може да замените рикотата с веган сирене или кремообразен веган заместител и да се уверите, че всички останали съставки са приготвени със заместители на животинските продукти.
Сервирайте пастата с карамелизираният лук веднага, за да не се загуби свежият му вкус и текстура.
Остави коментар