Фритата с картофи

img
От Малина Георгиева
3.12.2024 г.
50 мин

Фритатата е отличен избор за бърза вечеря, а версията с картофи е дори по-специална и хранителна, като се основава на прости и достъпни съставки - яйца, картофи и сирене.

Фритата с картофи

Съвети

Нарежете картофите на равномерни кубчета, за да осигурите равномерно готвене, и отцедете излишното олио с помощта на хартиени кърпи след пърженето. За безопасно обръщане на фритата използвайте по-голяма чиния, за да избегнете разтичане на олиото. Ако искате по-деликатен вкус, добавете малко мляко към яйчната смес.

Вариации

  • Фритата с картофи и лук: добавете нарязан лук към сместа за по-богат вкус.
  • Фритата с картофи и чушки: добавете червени чушки за цветен и ароматен вариант.
  • Фритата ал фурно: печете фритатата във фурната за по-здравословна версия.

Интересни факти за съставките

  • Картофите са богати на витамини C и B6, калий, и фибри, което ги прави здравословен избор.
  • Яйцата са отличен източник на протеини и съдържат важни аминокиселини.
  • Пармезанът дава специфичен аромат и вкус, и е добър източник на калций.
  • Пресният магданоз добавя свежест и е богат на витамин K, който е важен за здравето на костите.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Фритата с картофи

Фритата с картофи

Фритата с картофи е вкусно и лесно ястие, подходящо за хапване по всяко време.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 50 мин
ПОРЦИИ: 4
Кухня: Италиански
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
1

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Обелете и нарежете картофите на кубчета от 1 см.

Стъпка 2

Загрейте олиото в тиган и запържете картофите за около 10 минути, като разбърквате често.

Стъпка 3

Изцедете картофите върху кухненска хартия и ги оставете да се охладят.

Стъпка 4

Разбийте яйцата в купа, добавете настърганото сирене, сол, пипер и нарязан магданоз.

Стъпка 5

Смесете картофите с яйчената смес.

Стъпка 6

Загрейте малко олио в тиган и изсипете сместа.

Стъпка 7

Гответе на средна температура под капак за 10-15 минути.

Стъпка 8

Обърнете фритатата с помощта на голяма чиния и продължете готвенето за още 5 минути.

Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 200г
Ст-ти за една порция
Калории
250
Мазнини 15г
Въглехидрати 20г
Фибри 2г
Захари 1г
Протеин 10г

Фритатата с картофи е не само вкусна, но и свързана с интересна традиция. В Италия, където произхожда, фритатата често се смята за ястие, което събира семейството около масата. Исторически тя е била начин да се използват остатъци от различни съставки – картофи, зеленчуци и дори паста – и да се превърнат в нещо вкусно. Днес фритатата се счита за универсално ястие, което може да бъде сервирано за закуска, обяд или вечеря, а картофите ѝ придават допълнителна плътност и засищащ вкус, правейки я перфектен избор за всякакви поводи.

Често задавани въпроси

1. Как мога да направя фритатата по-лека и здравословна?

Можете да направите фритата по-лека като използвате само белтъци вместо цели яйца или използвайки по-малко количество олио за готвене.

2. Какви други сирена мога да използвам освен пармезан?

Можете да замените пармезана с пекорино за по-интензивен вкус или с обикновен краве кашкавал за по-мек аромат.

3. Колко време трябва да оставя фритатата да се охлади преди да я сервирам?

Фритатата може да бъде сервирана веднага или след като се охлади до стайна температура, което може да отнеме около 10-15 минути.

4. Мога ли да добавя други зеленчуци към фритатата?

Да, можете да добавите различни зеленчуци като спанак, лук или чушки, за да обогатите фритатата с допълнителни вкусове и хранителни вещества.

Предложения за сервиране и комбиниране

С гарнитура

Фритатата с картофи се съчетава отлично с леки гарнитури, които допълват плътния ѝ вкус:

  • Свежа салата от рукола, спанак или айсберг с лимонов дресинг за баланс и свежест.
  • Мариновани зеленчуци, като тиквички или патладжан, които добавят ароматен и леко кисел акцент.
  • Печени чушки или домати, които подчертават вкусовете на ястието.

С хляб и дипове

Добавете хляб или дипове за по-завършено ястие:

  • Чиабата или домашен хляб за леко хрупкава текстура, която чудесно допълва фритатата.
  • Дип от авокадо или хумус, за кремообразен контраст.

Напитки

Фритатата е универсална и подхожда на различни напитки:

  • Прясно изцеден сок от портокал или лимонада за лекота и свежест, особено ако я сервирате за закуска или брънч.
  • Чаша бяло вино, като Совиньон Блан или Шардоне, за изискана вечеря.

Допълнителни вкусове

Можете да надградите вкуса на фритатата с няколко допълнителни съставки:

  • Сирене фета или пармезан, поръсени отгоре, за по-богат вкус.
  • Пресни билки, като магданоз, босилек или див лук, за ароматен акцент.
  • Пушена сьомга или прошуто, за да придадете на ястието гурме усещане.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 200г
Ст-ти за една порция
Калории
250

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин