Гриловани картофи с пармезан

img
От Малина Георгиева
10.12.2024 г.
45 мин

Грилованите картофи с пармезан са отлично допълнение към всяко меню. Перфектни са като гарнитура с пържоли на грил, пилешко или бургери.

Гриловани картофи с пармезан

Съвети

  • Използвайте мазнина, за да намажете фолиото и да предотвратите залепване на картофите.
  • Ако нямате пресен чесън, може да заместите с 1 1/2 до 2 чаени лъжици чесън на прах.
  • Проверете дали картофите са готови с клечка за зъби или вилица, за да си гарантирате, че са добре изпечени.
  • Оставете картофите на топло след като са готови, за да ги запазите топли докато ги сервирате.
  • Добавете малко лимонов сок или настъргана лимонена кора за свеж аромат.

Вариации

  • Вместо италианска подправка, използвайте смес от изсушени розмарин и мащерка.
  • Добавете 2 супени лъжици песто и намалете чесъна, за да добавите допълнителна свежа нотка.

Интересни факти за съставките

  • Червените картофи са богати на витамин C и B6, което ги прави отлична храна за имунната система.
  • Пармезанът съдържа високо количество калций и протеини, които са важни за здравината на костите.
  • Италианската подправка обикновено включва сушени билки като риган, босилек, розмарин и мащерка, които се използват в италианската кухня за подчертаване на вкусовете.
  • Чесънът е известен със своите антибактериални и антивирални свойства и допринася за доброто здраве на сърцето.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Гриловани картофи с пармезан

Гриловани картофи с пармезан

Лесни и вкусни гриловани картофи с пармезан, перфектни като гарнитура.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 45 мин
ПОРЦИИ: 4
Кухня: Международна
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
3

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Загрейте скарата или грила на въглища на 200°C

Стъпка 2

В голяма купа смесете картофите с разтопеното масло, чесъна, 3 с.л. пармезан, италианската подправка, солта и черения пипер.

Стъпка 3

Поставете около една четвърт от подправените картофи в центъра на лист алуминиево фолио и го затворете, за да оформите пакет. Повторете със останалите картофи и още 3 листа фолио.

Стъпка 4

Поставете пакети на скарата, със запечатаната страна нагоре, и гриловавайте докато омекнат, около 20 до 30 минути.

Стъпка 5

При сервиране, внимателно отворете пакетите и поръсете с останалата 1 с.л. пармезан. Гарнирайте с нарязан магданоз, ако желаете, и сервирайте.

Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 200г
Ст-ти за една порция
Калории
200
Мазнини 8г
Въглехидрати 28г
Фибри 3г
Захари 2г
Протеин 5г

Знаете ли, че картофите, които използваме за гриловане, стават още по-хрупкави, ако ги оставим да накиснат в студена вода преди печене? Това премахва излишното нишесте и им помага да се запекат равномерно. А що се отнася до пармезана – истинският Parmigiano Reggiano се произвежда само в определени региони на Италия и зрее поне 12 месеца, което му придава уникалния вкус и текстура!

Често задавани въпроси

1. Какъв вид картофи е най-подходящ за тази рецепта?

Можете да използвате всякакъв вид картофи.

2. Как да направя рецептата по пикантна?

Може да добавите щипка кайенски пипер или счукани червени пиперени люспи.

3. Колко време можем да съхраняваме остатъци от картофите в хладилника?

Остатъците могат да бъдат съхранявани в хладилник за 3 до 4 дни в покрит съд.

Тези гриловани картофи с пармезан ще добавят ароматен и вкусен акцент към вашето следващо барбекю.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 200г
Ст-ти за една порция
Калории
200

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин