Хумус от чери домати

img
От Елена Талин
24.02.2025 г.
15 мин

Хумусът от чери домати е вкусно и много лесно за приготвяне предястие. Това е лятна вариация на класическия хумус, по-свежа и цветна!

Рецептата е идеална за тези, които обичат да експериментират в кухнята, комбинирайки вкусове и съставки от различни кулинарни традиции.

Нахутът, богат на протеини и фибри, е основата на кремообразното ястие. Чери доматите, със своя кисел вкус, се комбинират перфектно с тахана, който има плътна текстура и сладък вкус.

Хумусът от чери домати е отличен дип за сурови зеленчуци като моркови, целина, чушки и краставици, но е идеален и като сос за фалафел, кебап или други специалитети от Близкия изток. Можете също да го използвате за пълнеж на сандвичи, пидии и тортии, добавяйки нотка вкус и кремообразност на вашите сандвичи.

За тези, които следват вегетарианска или веганска диета, хумусът от чери домати е отличен избор, защото предлага вкусна и хранителна алтернатива на ястията с месо и риба!

Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Кадифено гладък хумус, обогатен с печени червени чушки и поднесен със свежи чери домати. Поръсен с червен пипер, зехтин и пресни билки, този домашен хумус предлага перфектен баланс между кремообразна текстура и наситени средиземноморски вкусове.
(1)

Хумус от чери домати

Открийте как да приготвите хумус от чери домати – свежа и цветна лятна вариация на класическия хумус. Идеален за дип или сос, този хумус е перфектен за вегетарианска или веганска диета.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 15 мин
ПОРЦИИ: 6
Кухня: Средиземноморска
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
0

Продукти

350г
500г
30г
10г
2 скилидки
1 щипка
на вкус
на вкус
на вкус
на вкус

Инструкции

Стъпка 1

Първо измийте добре доматите. В тиган налейте малко зехтин и добавете скилидките чесън и доматите. Подправете със сол и захар. Гответе за 5-6 минути, след което отстранете чесъна и оставете настрана няколко домата за финална декорация.

Стъпка 2

В блендер сложете сварения нахут, доматите и тахана. Подправете със сол и пипер. Добавете зехтина и сусама. Накрая добавете сухия риган и блендирайте до получаване на гладък и хомогенен крем.

Стъпка 3

Прехвърлете хумуса от чери домати в купа.

Гарнирайте с малко зехтин, сусам и няколко цели домата.

Хранителна Стойност
6 Порции
Една порция 100г
Ст-ти за една порция
Калории
150
Мазнини 7г
Въглехидрати 18г
Фибри 5г
Захари 3г
Протеин 6г

Знаете ли, че хумусът е едно от най-старите ястия в света? Смята се, че първите рецепти за хумус датират отпреди повече от 700 години и са възникнали в Близкия изток.

Хумусът от чери домати може да се съхранява в хладилник за 3-4 дни в херметически затворен съд, покрит със слой зехтин.

Ако нямате тахан, можете да добавите повече сусам.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Може да харесаш

Апетитни мини пици, приготвени върху пухкава домашна тестена основа. Всяка пица е покрита с ароматен доматен сос и богато количество настърган кашкавал. Перфектни за бърза вечеря, обяд или парти.
Супер Лесни и Бързи Рецепти

Мини пица хапки

30 мин

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!
Хранителна Стойност
6 Порции
Една порция 100г
Ст-ти за една порция
Калории
150

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин