Италианска салата с паста

img
От Малина Георгиева
24.02.2025 г.
25 мин

Тази разкошна италианска салата с паста е подходяща за всякакви събития и поводи. Лесна за приготвяне, тя е неустоима със своя домашен дресинг.

Италианска салата с паста

Съвети

  • Ако нямате време за приготвяне на домашен дресинг, може да използвате италиански лимонов дресинг.
  • Оставете сварената паста да се охлади напълно, за да може да се смеси по-добре с останалите съставки.
  • За равномерно разпределение на дресинга, разбърквайте пастата с половината дресинг и след това добавете останалите съставки и останалия дресинг.

Вариации

  • Добавете месо/протеин, като сварено пилешко месо или шунка.
  • Заменете зеленчуците от рецептата с нарязан краставица, чушки или настърган морков.
  • Заменете макароните с пене или друга дребна паста по ваша желание.
  • Използвайте безглутенова паста, ако предпочитате безглутенова версия.

Интересни факти за съставките

  • Маслините, използвани в салатата, са богати на здравословни мазнини и антиоксиданти, което ги прави полезни за сърцето.
  • Чери доматите са отличен източник на витамини A и C, които са важни за имунната система.
  • Пармезанът добавя интензивен вкус и съдържа калций и протеини, полезни за костите и мускулите.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Италианска салата с паста
(1)

Италианска салата с паста

Лесна и вкусна италианска салата с паста и домашен дресинг.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 25 мин
ПОРЦИИ: 8
Кухня: Италиански
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
6

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Смесете съставките за дресинга: зехтин, червен винен оцет, сушен магданоз, пресен лимонов сок, сушени, прясно смлян черен пипер. Може да го съхранявате в хладилника до 2 седмици.

Стъпка 2

Сварете пастата според инструкциите на опаковката. Изплакнете със студена вода и оставете да се охлади.

Стъпка 3

Сложете пастата в голяма купа и залейте с половината от дресинга. Разбъркайте.

Стъпка 4

Добавете останалите съставки и останалия дресинг и разбъркайте отново.

Стъпка 5

Покрийте и охладете за поне 1 час преди сервиране.

В Италия, пастата обикновено се сервира топла като основно ястие, докато салатите с паста, които виждаме днес, са по-скоро модификации, вдъхновени от италианския стил на готвене и западния интерес към по-лесни за приготвяне ястия за пикници и събирания.

Често задавани въпроси

1. Как мога да запазя свежестта на пастата след като я приготвя?

След като сварите пастата, изплакнете я със студена вода и оставете да изстине за поне 10 минути. Това ще помогне се запазите свежестта й, преди да добавите дресинга.

2. Мога ли да използвам друг вид сирене вместо моцарела в салатата?

Да, ако нямате моцарела, можете да използвате сирене фета или кубчета сирене чедър, които ще придадат малко по-различен вкус.

3. Как мога да направя салатата по-пикантна?

Можете да добавите допълнително чушки пеперончино или чили, за да придадете пикантен вкус на салатата.

4. Кои напитки вървят с тази италианска салата с паста?

Леки италиански вина или освежаващо безалкохолно лимончело шприц. И двете ще допълнят добре салатата.

Тази салата може да се съхранява в хладилника до 4-5 дни, което я прави удобна за предварително приготвяне.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин