Лазанята е класическо ястие, което винаги събира семейството около масата. Тази рецепта предлага прост, но вкусен месен сос, меки слоеве паста и три вида сирена, които създават неустоима кулинарна хармония.

Съвети
- За да ускорите приготвянето на лазанята, пригответе месния сос предварително и го съхранявайте в хладилник до деня на приготвяне.
- Когато варите корите за лазаня, добавете малко зехтин във водата, за да предотвратите залепването й.
- Ако горната част на лазанята започне да се запича твърде бързо, можете да я покриете леко с алуминиево фолио.
- Оставете лазанята да се охлади за 10 минути след изпичането, за да се стегне и да е по-лесна за нарязване.
Вариации
- За по-богат вкус заменете телешкото месо със смляна пуйка или италиански колбас.
- Ако искате вегетарианска версия използвайте разнообразие от зеленчуци като тиквички, патладжан, спанак, гъби и червени чушки.
- Заместете обикновените кори за лазаня с безглутенови такива, ако желаете рецептата да е без глутен.
- За по-бързо приготвяне, използвайте кори за лазаня, които не изискват предварително варене.
Интересни факти за съставките
- Бешамелът е френски сос, приготвен от масло, брашно и мляко. Той е основен компонент в много лазаня рецепти, придавайки им кремообразна текстура и богат вкус.
- Рикотата е италианско сирене, което се получава от суроватка, останала след производството на други млечни продукти. То има меко и кремообразно текстура и леко сладък вкус.
- Моцарелата произхожда от Италия и традиционно се прави от биволско мляко, но в днешно време често се приготвя с краве мляко.
- Доматът, основната съставка на соса, е дошъл в Европа от Америка и днес се счита за една от най-важните култури в света.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!

Класическа лазаня
Продукти
Инструкции
В голям тиган, загрейте зехтина на средна температура и запържете лука и чесъна.
Добавете телешката кайма и я запържете до кафява.
Добавете доматеното пюре и оставете да се готви около 3 минути.
Добавете вода, домати, сол, босилек, кайенски пипер и дафинов лист и оставете да къкри 15 минути.
Сварете корите за лазаня според указанията на опаковката.
Загрейте фурната на 180°C.
Подредете в голяма тава, като започнете с първият слой, който да е соса, след това кора за лазаня, след това слой от рикота, пармезан и моцарела.
Повторете последователността още два пъти.
Печете лазанята 45 минути и я оставете да изстине за 10 минути преди сервиране.
Лазанята произлиза от италианската дума 'lasanum', означаваща 'поднос за готвене'.
Често задавани въпроси
Освен обикновената кайма, можете да използвате пилешка кайма или колбас, който ще придаде повече аромат на ястието. За вегетарианска версия може да се използва варена леща, която може да замести месото, като същевременно запази плътността и текстурата на соса. Могат да се добавят и нарязани на ситно гъби, които ще добавят дълбочина на вкуса.
Можете да използвате безглутенови кори за лазаня, за да направите лазанята без глутенова.
Лазанята може да стане течна поради прекомерното количество сос, недостатъчно изпаряване на течностите при готвене или използване на прекалено много влага в съставките (като пресни домати или мокри зеленчуци). Освен това, ако не се остави достатъчно време за охлаждане преди нарязване, течността може да се освободи и да направи ястието воднисто.
Яйцата в някои рецепти за лазаня служат за втвърдяване на сирената плънка, като помагат формирането на по-добра структура при рязане, въпреки че традиционните рецепти обикновено не ги включват.
Тази класическа лазаня съчетава лесно приготвяне с изключителен вкус, което я прави перфектен избор за всякакви поводи. Тя е подходяща за семейни събирания, празници или просто за уютна вечеря у дома. Богатството на соса и нежността на пастата я правят любима на всички.
Остави коментар