Тиквичките са едни от най-гъвкавите и обичани зеленчуци. А ризотото едно от изискано но много лесно за приготвяне ястие.
Днес ви представям кремообразно и много апетитно ризото!
Това не е просто рецепта, а премиум преживяване. Всяка хапка е като малка екскурзия до сърцето на Италия. Ще впечатлите гостите си или ще зарадвате себе си с гурме вечеря у дома.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!

Кремообразно ризото с тиквички и бяло вино
Продукти
Инструкции
Започнете със зеленчуковия бульон. Сложете на котлона тенджера с чисти, необелени и нарязани сезонни зеленчуци. Посолете, добавете зърна черен пипер и оставете да заври.
Ако не ви се прави бульон он нулата, може да използвате кубче.
Междувременно почистете и нарежете на ситно лука. Изсипете малко олио в тигана и добавете лука. Гответе на слаб огън за около десет минути, като бъркате често: това ще помогне лукът да се карамелизира. Ако дъното изсъхне, добавете съвсем малко горещ бульон.
Увеличете котлона и изсипете ориза, като го оставите да се запържи за няколко минути, докато бъркате непрекъснато и се уверите, че зърната не загорят. Веднага щом оризът придобие по-светъл цвят, добавете бялото вино и гответе докато се редуцира.
Оставете алкохола да се изпари напълно, след което добавете няколко черпака къпящ бульон. Запомнете, че ризотото не трябва да се бърка много, а бульонът трябва да се добавя на порции, преди оризът да го е поел напълно.
Междувременно нарежете вече измитите и подсушени тиквички и ги настържете с едро ренде. По средата на готвенето добавете тиквичките в ризотото, разбъркайте и продължете да готвите.
Спрете котлона и добавете листата от мента, черния пипер на вкус, след това студеното от хладилника масло и настърганото сирене Пармезан. Разбъркайте и добавете съвсем малко бульон, за да коригирате консистенцията, ако е необходимо. Оставете да почине за няколко минути, със затворен капак, след което сервирайте вашето ризото с тиквички.
Пшшт! Знаете ли, че Италианците понякога добавят вода от сварена кора за лек цитрусов аромат. Приятно хапване!
Ризотото с тиквички може да се съхранява няколко дни в хладилник, въпреки че ще загуби своята консистенция.
СЪВЕТИ
Ризотото с тиквички, което ви представям, е наистина деликатно. Най-добре е да използвате перфектно твърди биологични тиквички, тъй като те са били откъснати съвсем скоро и нямат горчив вкус.
Ако искате да придадете на вашето ризото допълнителен ароматен нюанс, можете да бланширате настърганите или нарязани на дребно тиквички в началото на приготвянето заедно с лука. След това просто запържете ориза в празен тиган и след няколко минути добавете тиквичките и лука!
Остави коментар