Кремообразно ризото с тиквички и бяло вино

img
От Елена Талин
24.02.2025 г.
35 мин

Тиквичките са едни от най-гъвкавите и обичани зеленчуци. А ризотото едно от изискано но много лесно за приготвяне ястие.

Днес ви представям кремообразно и много апетитно ризото!

Това не е просто рецепта, а премиум преживяване. Всяка хапка е като малка екскурзия до сърцето на Италия. Ще впечатлите гостите си или ще зарадвате себе си с гурме вечеря у дома.

Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Перфектно приготвено ризото с кремообразна текстура, наситен вкус на пармезан и деликатен аромат на пресни билки. Всяка хапка разкрива нежния баланс между кадифената консистенция на ориза арборио, лекото ухание на босилек и свежия вкус на черен пипер.

Кремообразно ризото с тиквички и бяло вино

Опитайте луксозна Италия вкъщи! Кремообразно ризото с тиквички е неустоима комбинация от сочен зеленчук и ароматен ориз. Лесно за приготвяне, впечатляващо за хапване!

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 35 мин
ПОРЦИИ: 4
Кухня: Италиански
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
1

Продукти

320г
350г
1 глава
100мл
50г
70г
на вкус
на вкус
3 с.л.
5 листа

Инструкции

Стъпка 1

Започнете със зеленчуковия бульон. Сложете на котлона тенджера с чисти, необелени и нарязани сезонни зеленчуци. Посолете, добавете зърна черен пипер и оставете да заври.

Ако не ви се прави бульон он нулата, може да използвате кубче.

Стъпка 2

Междувременно почистете и нарежете на ситно лука. Изсипете малко олио в тигана и добавете лука. Гответе на слаб огън за около десет минути, като бъркате често: това ще помогне лукът да се карамелизира. Ако дъното изсъхне, добавете съвсем малко горещ бульон.

Стъпка 3

Увеличете котлона и изсипете ориза, като го оставите да се запържи за няколко минути, докато бъркате непрекъснато и се уверите, че зърната не загорят. Веднага щом оризът придобие по-светъл цвят, добавете бялото вино и гответе докато се редуцира.

Стъпка 4

Оставете алкохола да се изпари напълно, след което добавете няколко черпака къпящ бульон. Запомнете, че ризотото не трябва да се бърка много, а бульонът трябва да се добавя на порции, преди оризът да го е поел напълно.

Стъпка 5

Междувременно нарежете вече измитите и подсушени тиквички и ги настържете с едро ренде. По средата на готвенето добавете тиквичките в ризотото, разбъркайте и продължете да готвите.

Стъпка 6

Спрете котлона и добавете листата от мента, черния пипер на вкус, след това студеното от хладилника масло и настърганото сирене Пармезан. Разбъркайте и добавете съвсем малко бульон, за да коригирате консистенцията, ако е необходимо. Оставете да почине за няколко минути, със затворен капак, след което сервирайте вашето ризото с тиквички.

Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 350г
Ст-ти за една порция
Калории
450
Мазнини 15г
Въглехидрати 65г
Фибри 4г
Захари 5г
Протеин 12г

Пшшт! Знаете ли, че Италианците понякога добавят вода от сварена кора за лек цитрусов аромат. Приятно хапване!

Ризотото с тиквички може да се съхранява няколко дни в хладилник, въпреки че ще загуби своята консистенция.

СЪВЕТИ

Ризотото с тиквички, което ви представям, е наистина деликатно. Най-добре е да използвате перфектно твърди биологични тиквички, тъй като те са били откъснати съвсем скоро и нямат горчив вкус.

Ако искате да придадете на вашето ризото допълнителен ароматен нюанс, можете да бланширате настърганите или нарязани на дребно тиквички в началото на приготвянето заедно с лука. След това просто запържете ориза в празен тиган и след няколко минути добавете тиквичките и лука!

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Може да харесаш

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 350г
Ст-ти за една порция
Калории
450

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин