Ризото с тиквички и скаморца

img
От Елена Талин
24.02.2025 г.
25 мин

Ризотото с тиквички е кремообразно и деликатно първо ястие, идеално за приготвяне и сервиране през пролетта. За да го направя още по-апетитно, добавих скаморца! Просто и с наситен вкус, благодарение на опушения аромат на скаморцата, то е чудесно за споделяне с приятели и семейство.

Може да се комбинира и с второ ястие, което е също толкова лесно за приготвяне, като пуешко руло или картофена омлет, за тези, които предпочитат вегетариански опции. С ризотото със скаморца и тиквички малко количество е достатъчно, за да направите вашето меню специално.

Какво е Скаморца?

Сиренето скаморца (scamorza) е вкусно италианско сирене, което принадлежи към семейството на "pasta filata" - сирена с издърпваща се текстура, подобно на моцарелата. Произвежда се най-често от краве мляко, но може да се намери и смес с овче мляко. Скаморцата се отличава със своята характерна форма на круша, която получава благодарение на специалното вързване по време на производството.

Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Фино италианско ризото, приготвено с крехки тиквички, ароматен пармезан и свеж магданоз. Всяка хапка предлага балансиран вкус между нежната кремообразност на ориза арборио и леката свежест на зеленчуците.

Ризото с тиквички и скаморца

Опитайте това ризото с тиквички и скаморца! Кремообразният ориз, пушеният аромат на сиренето и свежестта на тиквичките се съчетават в едно неустоимо ястие, което се приготвя за по-малко от 30 минути.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 25 мин
ПОРЦИИ: 4
Кухня: Италиански
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
0

Продукти

320г
400г
100г
1 стрък
на вкус
на вкус
на вкус
на вкус

Инструкции

Стъпка 1

Пригответе зеленчуковия бульон и го запазете топъл. Нарежете на тънко зеления лук, а тиквичките нарежете на четири по дължина, след това на триъгълници.

Стъпка 2

Загрейте малко зехтин в тиган, добавете зеления лук и запържете за няколко минути.

Стъпка 3

Добавете ориза и го запържете за още няколко минути, като бъркате непрекъснато.

Стъпка 4

Добавете тиквичките и солта. Постепенно добавяйте горещия бульон, по една черпак наведнъж, като изчакате да се абсорбира напълно, преди да добавите още.

Стъпка 5

Нарежете на ситно скаморцата. След като оризът е сварен и кремообразен, свалете от котлона и добавете черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Стъпка 6

Добавете скаморцата и разбъркайте, докато сместа стане гъста. Сервирайте в чинии и полейте с малко зехтин. Поднесете веднага.

Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 350г
Ст-ти за една порция
Калории
450
Мазнини 15г
Въглехидрати 65г
Фибри 4г
Захари 5г
Протеин 12г

Знаете ли, че опушеният вкус на сиренето скаморца в това ризото всъщност е резултат на специална техника? Сиренето традиционно се окачва близо до камината, където димът го опушва бавно. Това не само придава уникален вкус, но и помага за по-дълготрайното му съхранение. Така че, докато се наслаждавате на кремообразното си ризото, можете да си представите как някога скаморцата е висяла уютно до камината, очаквайки да стане звездата на вкусно италианско ястие!

Съхранение:

Ризотото със скаморца и тиквички може да се съхранява в хладилник до 3 дни. Замразяването не e препоръчително.

Съвети:

  • За по-богато ястие, можете да добавите малко нарязана шунка.
  • За по-ароматна версия, заменете магданоза с мента и добавете половин чаена лъжичка куркума.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 350г
Ст-ти за една порция
Калории
450

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин