Паста Алфредо

img
От Малина Георгиева
25.02.2025 г.
25 мин

Фетучини Алфредо е създадена през 1914 година от Алфредо ди Лелио в неговия ресторант Alfredo’s. Тази класика е истинско изживяване, съчетание от масло, паста и Пармиджано Реджано.

Паста Алфредо

Съвети

  • Използвайте висококачествени съставки - масло с повече мазнини и по-малко вода за по-кремообразен вкус и текстура.
  • Настържете сами пармезан за по-добър вкус.
  • Ястието е най-вкусно, когато се консумира веднага след приготвяне.

Вариации

  • Използвайте 350 г суха паста вместо прясна и гответе според указанията на опаковката.
  • Вместо фетучини, опитайте с папарделе или лингуини за различна текстура.

Интересни факти за съставките

  • Пармезанът е твърдо сирене с произход от Италия, което придава уникален вкус на ястието и спомага за неговата кремообразност.
  • Европейското масло има по-високо съдържание на мазнини, което води до по-малък воден процент и по-богат аромат.
  • Прясната паста съдържа яйца, което й придава по-мек вкус и е по-бърза за приготвяне от сухата паста.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Паста Алфредо
(8)

Паста Алфредо

Класическа италианска паста Алфредо с пет прости съставки.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 25 мин
ПОРЦИИ: 4
Кухня: Италиански
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
5

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Сложете водата да кипне в голяма тенджера и добавете обилно сол.

Стъпка 2

Добавете пастата и гответе според инструкциите до ал денте.

Стъпка 3

Запазете 250 мл вода от пастата преди да я отцедите.

Стъпка 4

Върнете 180 мл от запазената вода в същата тенджера на средно нисък огън и добавете масло постепенно, разбърквайки докато се разтопи.

Стъпка 5

Добавете сиренето на малки порции, като бъркате докато се разтопи. Сосът трябва да бъде гладък и копринен.

Стъпка 6

Добавете пастата и разбърквайте с щипки, докато се покрие с соса. Завършете с прясно смлян черен пипер и сервирайте веднага.

Фетучини Алфредо е била създадена като начин да успокои съпругата на Алфредо след трудно раждане.

Често задавани въпроси

1. Какво мога да добавя към пастата, за да направя ястието по-интересно?

Можете да добавите например пиле, скариди или гъби за повече разнообразие. Тези добавки не са в оригиналната рецепта, но придават различен вкус и текстура.

2. Какво да направя, ако сосът стане твърде гъст?

Ако сосът стане твърде гъст, можете да добавите от запазената вода от варенето на пастата, за да го разредите до желаната консистенция.

3. Какъв е срокът на годност на останалата паста?

Останалата паста трябва да се консумира в рамките на 2-3 дни. Препоръчва се леко загряване в микровълнова фурна на 50% мощност, за да се избегне разпадането на соса.

Тази паста е не само вкусна, но и лесна за приготвяне. Перфектна за бърза вечеря.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин