Печени Домати и Лук върху Препечена филия

img
От Елена Талин
24.02.2025 г.
30 мин

Понякога най-простите неща са най-вкусни. Тази рецепта е точно такава - лесна за приготвяне, с малко съставки, но с експлозия от аромати.

Печенето на домати е древен кулинарен трик. То не само концентрира естествената им сладост, но и карамелизира захарите им, създавайки невероятно богат и дълбок вкус.

Не се тревожете, ако сте начинаещ готвач! Тази рецепта е толкова лесна, че дори и дете може да я направи. С няколко пресни съставки и половин час време можете да имате на масата си топла, вкусна и здравословна закуска, обяд или лека вечеря. Затова не губете повече време, запретнете ръкави и се пригответе да се насладите на невероятния вкус на печените домати и лук върху препечена филия!

Ако не знаете как да препечете филиите, вижте тази статия Как да препечете хляб във фурната

Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Апетитни филийки хрупкав хляб, препечени до златисто и покрити със сочни печени чери домати, ароматен зехтин и италиански билки. Лекият дъх на чесън и балсамова глазура придават допълнителна дълбочина на вкуса.
(1)

Печени Домати и Лук върху Препечена филия

Слънчеви, печени домати, ароматен карамелизиран лук и кремообразна рикота върху хрупкава препечена филийка - тази рецепта е истинско удоволствие за сетивата!

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 30 мин
ПОРЦИИ: 3
Кухня: Средиземноморска
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
3

Продукти

250гр
1
4 скилидки
2 с.л.
4
на вкус
на вкус
за сервиране

Инструкции

Стъпка 1

Препечете филиите на фурна или в тиган.

Стъпка 2

Загрейте фурната до 200°C.

Стъпка 3

Смесете доматите, чесъна и лука със зехтина в тава за печене. Овкусете със сол и пипер.

Стъпка 4

Печете за 20 до 25 минути, или докато доматите омекнат, а лукът се карамелизира.

Стъпка 5

Намажете всяка препечена филия хляб с месото на една печена скилидка чесън. Подредете филиите на чиния или поднос за сервиране и изсипете печените домати и лук – заедно със соковете от тавата – отгоре. Поръсете с още малко сол на вкус и накъсан босилек.

Хранителна Стойност
3 Порции
Една порция 150г
Ст-ти за една порция
Калории
200
Мазнини 10г
Въглехидрати 25г
Фибри 3г
Захари 5г
Протеин 5г

Печенето на домати може да изглежда като проста техника, но всъщност е малка наука! Знаете ли, че доматите съдържат естествен подсладител, наречен фруктоза? Когато ги печете, топлината концентрира тази захар, което прави вкуса им още по-сладък и карамелизира естествените им захари. Това е причината печеничните домати да са толкова неустоимо вкусни в тази рецепта - те са като малки експлозии на сладост върху всяка хапка!

Тов е една чудесна базова рецепта, която можете да персонализирате според вашия вкус.

Ето няколко идеи да разнообразите рецептата:
  • Добавете сирене: Опитайте с крема сирене или натрошено козе сирене.
  • Добавете зеленчуци: Спанак, гъби или нарязани на кубчета тиквички ще добавят допълнителни хранителни вещества и текстура.
  • Овкусете я по ваш вкус: Поръсете с балсамов оцет, лют пипер или сушени билки като риган или мащерка.
  • Превърнете я в основно ястие: Сервирайте я с гарнитура от салата или киноа за по-засищащо хранене.

С малко креативност можете да превърнете тази проста рецепта в безброй вкусни варианти. Насладете се!

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Може да харесаш

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!
Хранителна Стойност
3 Порции
Една порция 150г
Ст-ти за една порция
Калории
200

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин