Салата с паста и песто

img
От Малина Георгиева
3.12.2024 г.
20 мин

Тази салата с паста и песто е свежа, лесна и много вкусна! Най-хубавото е, че можете да я направите по свой вкус – добавете пилешко, сирене или ядки, ако искате нещо по-засищащо. Лесна за приготвяне и винаги впечатляваща, тази салата със сигурност ще стане една от любимите ви!

Салата с паста и песто

Съвети

  • Използвайте всякакъв вид дребна паста, която имате под ръка – например пенне или фузили.
  • Ако искате по-свеж вкус, можете да използвате домашно приготвено песто.
  • Препоръчително е да се използват пресни съставки за по-добър вкус.
  • Оставете пастата да изстине напълно преди да смесите с останалите съставки, така ще се запази свежестта на салатата.

Вариации

  • Добавете нарязани маслини за допълнителен вкус.
  • Вместо моцарела, опитайте със сирене фета или гауда.
  • За повече зеленина, добавете бейби спанак или рукола.
  • Можете да добавите запечени чушки или мариновани гъби за още по-богат вкус.
  • За по-кремообразна консистенция и нутриенти можете да добавите авокадо.

Интересни факти за съставките

  • Пестото произхода от областта Лигурия в Италия и традиционно се приготвя с босилек, чесън, кедрови ядки, зехтин и пармезан.
  • Пастата е основен източник на въглехидрати и е в основата на много италиански ястия.
  • Моцарелата е сирене от Южна Италия, направено традиционно от биволско мляко.
  • Чери доматите имат сладък вкус и са идеални за салати, тъй като са сочни и ароматни.
  • Краставиците съдържат висок процент вода, което ги прави освежаващи и хидратиращи.

Чести грешки, които да избягвате

Една от най-честите грешки е преваряването на пастата. Пастата трябва да бъде сварена до степен "ал денте", за да запази структурата си и да не стане мека, когато се смеси с останалите съставки. Друг проблем е добавянето на пестото към горещата паста, което може да промени вкуса на соса – оставете пастата да изстине леко, преди да я разбъркате с пестото.

Също така, не подценявайте свежите съставки. Използването на застояли зеленчуци или старо песто ще повлияе на вкуса на салатата. И накрая, не пропускайте да подправите правилно – сол, черен пипер и малко лимонов сок могат да направят чудеса за балансиране на ароматите!

Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Салата с паста и песто

Салата с паста и песто

Лесна салата с паста, песто, домати и моцарела.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 20 мин
ПОРЦИИ: 4
Кухня: Италиански
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
0

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Сварете пастата според инструкциите на опаковката. Изцедете и изплакнете със студена вода.

Стъпка 2

Добавете пастата в голяма купа и разбъркайте с песто.

Стъпка 3

Добавете доматите, краставиците и кубчетата прясна моцарела и разбъркайте, за да се комбинират. Поръсете с пармезан.

Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 220г
Ст-ти за една порция
Калории
352
Мазнини 21.9г
Въглехидрати 20.82г
Фибри 2.17г
Захари 3г
Протеин 16.68г

Пестото е традиционен италиански сос, произхождащ от региона Лигурия, който се приготвя от счукани босилек, кедрови ядки, чесън, пармезан и зехтин.

Често задавани въпроси

1. Какъв вид паста може да се използва?

Можете да използвате всякаква по-дребна паста като пене, ригатони или фузили, които са подходящи за салати.

2. Какъв е най-добрият начин да се съхрани салатата?

Салатата може да се съхрани в плътно затворен съд в хладилника за 1-2 дни, като препоръчително е да добавите пестото преди сервиране, за да остане свежо.

3. Мога ли да добавя други зеленчуци към салатата?

Да, можете да добавите различни зеленчуци като чушки, червен лук или авокадо, които ще придадат допълнителен вкус.

4. Може ли да се използва друг вид сирене вместо прясната моцарела?

Да, можете да замените моцарелата с други меки сирена като бяло саламурено сирене или козе сирене.

Салатата с паста и песто е вкусно и лесно за приготвяне ястие, което съчетава свежестта на доматите, кремообразността на моцарелата и аромата на ароматното песто. Тя е идеална за бързи обеди или пикници, като предлага балансиран вкус и разнообразие от текстури.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 220г
Ст-ти за една порция
Калории
352

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин