Салата с печен карфиол - само с 5 съставки

img
От Елена Талин
27.01.2025 г.
40 мин

Семпла и здравословна салата с печен карфиол само с 5 съставки.

Защо Карфиолът е толкова популярен във вегетарянската кухня?

Карфиолът е популярен във вегетарианската кухня заради своя здравословен профил, богат на витамини и антиоксиданти, ниско съдържание на калории и изключителна гъвкавост в приготвянето. Неговият неутрален вкус и добра текстура го правят идеален за разнообразни ястия, заменяйки съставки като картофи и ориз, което добавя разнообразие към вегетарианските рецепти.

Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Изискано ястие, представено с крехки парчета печен карфиол, поднесени върху гладък йогуртов сос. Декорацията включва свежи листа от мента, капчици пикантно олио и ядливи цветя за естетика и финал.

Салата с печен карфиол - само с 5 съставки

Проста и здравословна салата с печен карфиол и само 5 съставки.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 40 мин
ПОРЦИИ: 6
Кухня: Американска
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
0

Продукти

1
2 с.л.
280г
тахан
1 връзка

Инструкции

Стъпка 1

Загрейте фурната на 200°C.

Стъпка 2

Постелете тава за печене с хартия за печене. Наредете розичките карфиол върху хартията и ги напръскайте със спрей от зехтин или ги намажете с четка. Овкусете със сол и пипер. Печете за 25 минути, като ги обръщате периодично, или докато станат златисто кафяви и крехки. Поръсете върху тях стафидите и печете за още 5 минути, или докато стафидите бухнат. Оставете настрана за 5 минути, за да се охладят леко.

Стъпка 3

Междувременно, в малка купа комбинирайте киселото мляко и тахана. Овкусете със сол и пипер.

Стъпка 4

Разпределете сместа с кисело мляко равномерно върху дъното на сервиращо блюдо. Отгоре сложете сместа с карфиол и украсете с мента. Сервирайте веднага и се насладете на тази проста и вкусна салата с печен карфиол!

Хранителна Стойност
6 Порции
Една порция 200г
Ст-ти за една порция
Калории
150
Мазнини 5г
Въглехидрати 22г
Фибри 6г
Захари 10г
Протеин 6г

Печенето на карфиола подчертава неговата естествена сладост и добавя приятен орехов вкус, което прави тази салата едновременно хранителна и вкусна.

Често задавани въпроси

1. Как да избера най-добрия карфиол за печене?

Изберете карфиол с бял цвят и компактна глава. Трябва да е свеж и тежък за размера си.

2. Как да направя хрупкав карфиол?

За да постигнете хрупкав карфиол, е важно да го подсушите добре преди печене. Можете да го подсушите с кухненска хартия. Също така, печете го на висока температура но не прекалявайте с времето за печене.

Ако искате да добавите малко разнообразие към тази рецепта, можете да експериментирате с различни ядки като орехи или бадеми за допълнителен хрупкав елемент.

Замяната на ментата с други пресни билки като кориандър или магданоз също може да придаде различен и интересен вкус.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!
Хранителна Стойност
6 Порции
Една порция 200г
Ст-ти за една порция
Калории
150

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин